Știri: Expoziţia „Constantin Brâncuşi – Pasărea măiastră” şi spectacolul de pantomimă „Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi” la Sângerei (19 februarie 2017)

1021
Brancusi Pasarea Maiastra spectacolul de pantomimă Pasărea în văzduh Omagiu lui Constantin Brâncuşi

Duminică, 19 februarie 2017, în ziua de naștere a marelui sculptor român, Casa de Cultură „Nicolae Iorga” din Sângerei (Republica Moldova) va găzdui vernisajul expoziției „Constantin Brâncuşi – Pasărea măiastră„, urmat de o reprezentaţie cu spectacolul de pantomimă, muzică şi poezie „Pasărea în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi”. 

Ampla expoziţie „Constantin Brâncuşi – Pasărea Măiastră” a fost realizată în 2016, cu prilejul împlinii a 140 de ani de la nașterea sculptorului și include 24 de bannere care aduc în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.

Expoziția este deschisă publicului în perioada până pe 15 martie 2017.

Spectacolul „Pasăre în văzduh. Omagiu lui Constantin Brâncuşi„ este un tribut adus marelui sculptor din Hobița și include, pe lângă numerele de pantomimă și o recitare de versuri consacrate Măiestrei lui Brâncuşi semnate de Lucian Blaga, Victor Felea, Alexandru Căprariu, Nichita Stănescu, Valeriu Matei şi Vasile Grunea şi câteva aforisme din Brâncuşi.

este un omagiu adus marelui sculptor Constantin Brâncuşi, un spectacol de pantomimă special conceput pentru a pune în evidenţă frumuseţea şi expresivitatea acestui tip special de artă. În completarea mişcării scenice, actorul Nicolae Jelescu va recita versuri consacrate. Fundalul sonor va fi asigurat de fragmente muzicale din George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Liviu Ştirbu. Decorul, scenografia şi concepţia grafică a spectacolului este semnată de artistul platic Iurie Matei care a conceput un spectacol bazat pe jocurile de lumini şi umbre, cu un decor minimalist dar foarte expresiv din pânză fluorescentă, cu proiecţii grafice din viaţa şi opera lui Brâncuşi pe fundal.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Consiliul Raional Sângerei.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.