Știri: „Meditaţie ebraică“ – Concert de violoncel și pian susţinut de Andrei Kivu şi Mara Dobresco la Viena (20 februarie 2017)

997
Andrei Kivu Mara Dobrescu Meditatie Ebraica

Luni, 20 februarie 2017, de la ora 19:00, la sediul Ambasadei României în Republica Austria (Prinz Eugen-Straße 60, 1040 Wien), se va desfășura concertul artiștilor români Andrei Kivu (violoncel) și Mara Dobresco (pian). Evenimentul se înscrie în seria de manifestări organizate în contextul deținerii de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în perioada martie 2016 – martie 2017.

Programul manifestării:

Maurice Ravel – KaddishEnigma eternă
Ernest Bloch – RugăciuneImplorareJewish SongMeditaţie ebraică
Pablo Casals – Cântecul păsărilor
Joseph Sulzer – Sarabande op.8
Anatol Vieru – Dar (violoncel solo)
Serge Kaufmann – Suită idiş: Cântec, PsalmodieRugăciune
Frédéric Chopin – Mazurka op.17 nr. 4 (pian solo)
Max Bruch – Kol Nidrei

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul se face în baza confirmării prezenței la uawg@rkiwien.at. Pentru accesul în clădirea ambasadei este necesară prezentarea unui act de identitate. 

Violoncelist român Andrei Kivu, elev al Ancăi Vartolomei, este solist şi profesor. Repertoriul său este foarte vast, cuprinzând stilurile cele mai diverse, de la Johann Sebastian Bach la muzica contemporană. A cântat ca solist cu Orchestre Royal de Wallonie (Belgia), New York University Orchestra, Katowice New Music Orchestra (Polonia), Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Simfonică Radio România, Orchestra Philharmonia, Orchestre Traditions Musicales Francaises ș.a. Andrei Kivu a fost invitat în repetate rânduri să susțină cursuri de măiestrie la New York University, Academia de Muzică „Givat Ram” (Ierusalim) și la University of Minnesota (S.U.A.). Este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor de Bach într-un singur concert (2009, Paris), fiind de asemenea primul violoncelist român invitat să cânte la Royal Festival Hall, Wiener Konzerthaus, Onassis Cultural Centre și la mari festivaluri internaționale precum Wien ModernWarsaw AutumnParramasala (Sydney, Australia, 2011), CTM (Berlin), Tectonics (Israel), dar și la Japan Expo (Paris, 2014). El apare ca solist și/sau invitat al diferitelor ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri și DVD-uri cu o largă distribuție internațională, colaborarea cea mai onorantă fiind realizată cu prestigioasa casă de discuri Mode Records (New York). Din 2001 este membru al International School of Ki, iar din 2005 este membru al Harmonic Presence Foundation (New York/Paris). Din 2009 trăiește la Paris.

Renumita pianistă de origine română Mara Dobresco, stabilită în Franţa, şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „George Enescu”, la clasa prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public şi critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar şi eleganţa şi fineţea frazărilor sale. Obţinerea Bursei Guvernului Francez timp de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Naţional Superior din Paris cu cele mai înalte distincţii şi devine foarte repede laureată a numeroase concursuri internaţionale şi bursieră a Fundaţiilor „Yamaha”, „Meyer”, „Tarazzi”, „Nadia şi Lili Boulanger”. Încheie totodată un master în muzica contemporană la Conservatorul Naţional Superior din Geneva.

Mara Dobresco este invitată să concerteze în recital sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du  Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât şi în numeroase  festivaluri ca Festivalul din Aix en ProvencePianoLille FestivalSaintonge FestivalArsTerra Festival, precum şi pe scenele Concertgebouw din Amsterdam, Bozar şi La Monnaie din Bruxelles. Sustine, de asemenea, recitaluri şi concerte în Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago şi New York, se bucură de un mare succes. Înregistrează pentru Radio România şi Televiziunea Română, pentru Radio France şi  Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la MusiqueClassicaRepertoire).

În paralel cu cariera solistică, Mara Dobresco este pasionată de dramaturgia gestului muzical şi participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică şi teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentaţi muzicieni din generaţia sa, făcând parte şi din Quartetul Face à Face (2 piane şi 2 percuţii) cu care concertează în toată lumea. Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maestri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard şi Dominique Merlet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.