Știri: Expoziția de Arhitectură „Glosă în piatră” semnată de Alexandru Dâmboianu, la Beijing (18 februarie 2017)

711
Glosa in piatra Alexandru Dramboiana Beijing

Astăzi, 18 februarie 2017, începând cu orele 13.00, la sediul Institutului Cultural Român din Beijing (Galaxy SOHO, Corp B, 10125-27, str. Xiao Paifang, nr.7A, Chaoyangmen, districtul Dongcheng), va avea loc Vernisajul Expoziției de arhitectură „Glosă în piatră” semnată de către artistul Alexandru Dâmboianu, român care locuiește de 6 ani la Beijing.

Întreaga expoziție reprezintă un proiect artistic interesant, iar aceasta serie de reprezentări este rezultatul căutărilor artistului pentru o arhitectură care facilitează stări de introspecție și contemplare. Este opusul arhitecturii de distracție sau al arhitecturii de propagandă și, de asemenea, este opusul arhitecturii direcționate de trenduri efemere.

Concepția artistului despre expoziția sa este că „arhetipurile geometrice care crează spațiul și onestitatea materialului brut evidențiază mișcarea luminii și a umbrelor, ajutându-ne să percepem trecerea timpului și contextul natural în care funcționăm. Ireversibilitatea timpului și insignifianta individului în contextul cosmic sunt noțiuni care provoacă anxietăți existențiale, dar ceea ce mă interesează este o confruntare și o reconciliere cu condiția umană, cu ceea ce pare inacceptabil, dar este ceea ce ar trebui să ne unească pe toți.

Titlul acestei expoziții este împrumutat„, subliniază Alexandru Dâmboianu. „Deși în formă, semnificație și mesaj, „Glossa” lui Eminescu reprezintă echivalentul literar al arhitecturii pe care o propun, această expoziție nu este un tribut adus ilustrului nostru autor, ci este o coincidență, ca și faptul că poemul a fost scris cu exact 100 de ani înaintea nașterii mele, iar autorul avea 33 de ani atunci când a compus opera, vârsta la care ajunsesem când am terminat acest studiu arhitectural”, mai spune tânărul arhitect.

„Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi și nouă toate;
Ce e rău și ce e bine
Tu te-ntreabă și socoate;
Nu spera și nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu ramâi la toate rece.”

Alexandru Dâmboianu, tânăr arhitect, care a lucrat la numeroase birouri de arthitectură din Beijing, este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM), și cu master în design avansat (UAUIM). A debutat în expoziția de pictură la Casa de Cultură din Câmpulung în anul 2006, a avut o altă expoziție, de data aceasta, de grup la Sala Orașului în 2008, iar în 2016 a debutat împreună cu artista chinezoaică Huang Huan cu expoziția „(UN)Awareness” la Asian Art Works Gallery din Zona Artistică 798. A prezentat expoziția de instalații la Pavilionul Hexagonilor din cadrul UAUIM din București în 2011, iar lucrările sale privind arhitectura au fost expuse de-a lungul perioadei 20 decembrie 2011 – 22 iunie 2014 la Minsheng Modern Art Museum, Zona Artistică 798 Beijing.

Creația sa este influențată de David Hume, Emil Cioran, Erich Fromm, Ernest Becker, Noam Chomsky, Christopher Hitchens, Peter Wessel Zapffe, Sheldon Solomon.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 18 februarie 2017 – 17martie 2017.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.