Știri: Expoziția „De la anatomia artistică la opera finită”, partea a II-a (7 mai–29 august 2021, București)

35
Sursa foto: Muzeul Municipiului București
Sursa foto: Muzeul Municipiului București

rubrica museum leviathan.roExpoziția anuală a Pinacotecii București (Palatul Suțu), De la anatomia artistică la opera finită, prezintă publicului un proiect inedit, unic în România. Pentru prima dată în cadrul unui concept expozițional se explică importanța pe care o are studierea anatomiei artistice în reprezentarea corectă a corpului uman în artele plastice.

Expoziția a fost gândită în două părți: prima parte a fost inaugurată în decembrie 2020 și s-a închis pe 26 aprilie 2021, cuprinzând opere ale unor mari artiști, începând cu Anton Chladek și terminând cu Theodor Pallady, iar cea de a doua parte se va deschide pe 7 mai de la ora 10.00 și se va închide pe 29 august 2021 și va prezenta publicului alte lucrări de excepție, realizate de Jean Alexandru Steriadi, Ion Theodorescu-Sion, Ștefan Dimitrescu, Corneliu Baba, Nina Arbore, Mina Byck Wepper, Cecilia Cuțescu Storck, Cornel Medrea sau Georgeta Năpăruș, într-o încercare de a realiza un periplu artistic prin două secole.

Inedita expoziție, la fel ca și catalogul ce o va însoți, însumează opere de artă din colecția Pinacotecii București – parte a Muzeului Municipiului București, la care se adaugă și lucrări din colecția Muzeului „George Severeanu”, a Muzeului „Gheorghe Tattarescu”, sculpturi aflate în Colecția „Cornel Medrea”, dar și o piesă de sculptură antică împrumutată de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, un tors masculin. Remarcabilă este prezența în expunere a două cranii, unul deformat cultural, împrumutat de la Institutul de Antropologie „Francisc J. Rainer”, iar celălalt, folosit de Theodor Aman, împrumutat din colecția muzeului care-i poartă numele. Toate aceste artefacte demonstrează, într-un minunat spectacol vizual, dorința perenă a omului de a se reprezenta în forme cât mai expresive, pornind chiar de la clasicismul greco-roman și ajungând până în contemporaneitate.

Iar pentru cei care nu au reușit să vadă prima parte a acestei expoziții, un material video va rula pe un ecran din cadrul expunerii și va prezenta lucrările ce au fost expuse în prima secțiune.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.