Știri: Expoziția „De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic” (27 mai–17 iulie 2022, București)

58
EXPO MMB (1)

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București vă invită să parcurgeți, începând cu data de 27 mai 2022, expoziția tematică De la Cap Caliacra la Balcic. Itinerar plastic, care va fi deschisă la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck.

„Patronând «Tinerimea artistică» (1901–1947), Regina Maria a reușit să atragă la Balcic o serie importantă de artiști, care o urmau aici în fiecare vară. În drumul spre Balcic, artiștii care au străbătut aceste tărâmuri au descoperit și o altă magnifică zonă, situată tot la malul mării. Este vorba despre golful Cap Caliacra, care oferea privitorului un splendid peisaj marin, în zonă fiind situate și ruinele unei cetăți antice.

După Primul Război Mondial, Balcicul devine una dintre cele mai iubite destinații artistice. Se spune că cel care i-ar fi vorbit pentru prima dată Reginei Maria despre acest fermecător loc ar fi fost pictorul Alexandru Satmary (1870–1933), unicul fiu al lui Carol Popp de Szathmári și cumnatul Ceciliei Cuțescu Storck. La Balcic, după anul 1924, Regina, împreună cu arhitectul Emil Güneş, va începe să construiască una dintre cele mai speciale reședințe ale Casei Regale, palatul Tenha Yuvah (Cuibul liniştit), situat chiar pe malul Mării Negre. Reședința regală de la Balcic va fi construită în stil oriental, cu turn de geamie și terase suprapuse. Lângă palat se va construi și o capelă bizantină (Stella Maris), proiectată de arhitectul Alexandru Clavel şi pictată de Anastase Demian şi Tache Papatriandafil, având ca model o bisericuță bizantină construită în Cipru.

Ajunși la Balcic sau la Cap Caliacra, pictorii români au descoperit imediat farmecul inegalabil al acestor locuri situate pe malul mării. Picturile sau desenele executate aici, de către cei mai mari artiști ai vremii, au fost apoi expuse cu succes în saloanele bucureştene sau în expoziţii personale. La Balcic, Cecilia Cuţescu Storck și soțul ei, Frederic Storck, își vor construi o minunată reședință, unde vor veni în fiecare vară. Cecilia Cuțescu Storck va picta largi perspective ale dealurilor, siluete fermecătoare de tătăroaice, plăcându-i să redea panorama spectaculoasă pe care o vedea chiar din loggia casei sale de la Balcic. Pictorița mărturisea în cartea sa autobiografică, Fresca unei vieți, că a organizat patru expoziții folosind lucrările de pictură și de artă grafică realizate în zona Balcicului”, a declarat dr. Elena Olariu, director adjunct Secția Artă, Restaurare, Conservare – Muzeul Municipiului București, curator al noului proiect expozițional care va putea fi vizionat până la data de 17 iulie 2022.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București  

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.