Știri: Expoziția de pictură „Anno Domini” (21 octombrie–22 noiembrie 2021, Lisabona)

30
anno domini afis

Între 21 octombrie și 22 noiembrie 2021, la Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona va putea fi vizitată expoziția Anno Domini, a pictorului Lisandru Neamțu. Vernisajul va avea loc joi, 21 octombrie, ora 19.00, în prezența artistului.

Expoziția constă într-o selecție de 35 de lucrări recente, de dimensiuni medii și mari, realizate în ulei sau acrilic pe pânză. Insolitul tonic al lucrărilor lui Lisandru Neamțu evocă simbolistica marină și orizontul amplu al navigatorilor de pretutindeni.

Criticul de artă Mădălina Mirea spunea despre pictura lui Lisandru Neamțu că „poate fi o citire à rebours a celebrului film italian E la nave va. Pentru că nici elementele ce compun atmosfera apăsătoare, în infinite tonuri de gri, nici deriva existențială a celor captivi pe navă, nu se regăsesc în suita de lucrări aduse pe simeze de artist cu acest prilej […], dimpotrivă, sentimentul ce se degajă din expoziție este unul tonic și intens, în proporții egale, ca un vânt bogat, ce umflă pânzele velierului vieții noastre cotidiene. […] pendulând între grafism și picturalitate, Lisandru Neamțu generează structuri rugoase și structuri diafane, mizând pe raporturi insolite între diferitele materialități”.

Lisandru Neamțu a absolvit Academia de Artă din București în 1995. Artistul a deschis numeroase expoziții personale la București, Mogoșoaia, Cluj, Brașov și Galați și a participat la numeroase expoziții de grup, manifestări naționale și internaționale (Istanbul, Milano, Seul, Londra, Haga, Beijing etc.). În Portugalia a participat la expoziția de grup Desenându-l pe Pessoa, organizată de ICR Lisabona împreună cu Casa Memorială Fernando Pessoa din Lisabona și itinerată ulterior în numeroase alte localități. În prezent, artistul este cadru didactic al UNArte București. Premii: 2014 – Premiul SMB (Salonul Mic București) al Filialei de Pictură, București; 2014 – Diploma Aniversară a UNArte București; 2005 – Marele Premiu al Bienalei Internaționale de Gravură Experimentală de la Timișoara; 2004 – Premiul pentru tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania; 1995 – Marele premiu al Ministerului Culturii la „Salonul Moldovenilor” – București – Bacău – Chișinău.

Comunicat al ICR Lisabona

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.