Știri: Expoziția “Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare“ a artistei românce Alma Redlinger la Viena (8 martie–7 aprilie 2017)

810
Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare – in memoriam Alma Redlinger

Miercuri, 8 martie 2017, începând cu ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena (Argentinierstraße 39, 1040 Wien) va avea loc vernisajul expoziției Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare – in memoriam Alma Redlinger (8 martie 1924–2 februarie 2017). La eveniment vor participa curatorii Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi, alături de Ştefan Simion, nepotul artistei.

Alma Redlinger a urmat Academia liberă de pictură – „Şcoala lui M.H. Maxy” (1940-1944), o academie evreiască de artă din Bucureşti și a absolvit, în 1945, Academia liberă „Guguianu”, unde l-a avut profesor tot pe Max Hermann Maxy. A trăit și a lucrat în București, având numeroase expoziții în România și pe plan internațional și obținând multiple premii și distincții.

Lucrurile spun povești. Mereu aceleași – rareori unele noi, în funcție de cum le privim fiecare dintre noi.  Aici o linguriță care ne vorbește despre ziua abia trecută, când împreună ne-am înmuiat madeleinele în ceaiul de tei. Dincolo o pipă care ne atrage atenția că lumea nu e ce pare a fi, topindu-se în aburul unui prezent trecător, sau o scoică amintind de zilele frumoase petrecute la malul mării, când ne încredințam gândurile, prefirate printre firele de nisip, spumei învolburate a valurilor. Tragem cu ochiul prin gaura cheii la minunățiile Almei Redlinger, ca printr-un soi de ochean miraculos și plin de umor: prin fața ochilor ni se perindă filme mute, mici scenete, asemenea unor diorame pe care le recompunem fiecare în funcție de viața după care tânjim. Mânați de dorința de a afla expresia pură, manifestă în înțelegerea propriului sine.

Urmărind un fir intuitiv, imaginile expresive, pline de vigoare ale artistei investighează simboluri perene. Atelierul funcționează ca o Arcadie care stimulează individualitatea artistică; el se înfățișează – asemenea unei grădini închise – drept spațiu al unei liniști plăcute, învăluitoare, în care te poți abandona cu încredere libertății contemplative. Portretele Almei Redlinger poartă pecetea intimității și a unei calde familiarități; interioarele sale cu flori și plante sunt semnul unei întoarceri la natură. Privirea critică nu se transformă nicio clipă din detașare obiectivă în distanțare negativă, ea organizează pur și simplu procesul interior de investigare a propriului ego într-o proiecție exterioară.

Subiectele abordate ridică multitudinea formelor de manifestare a lumii la rangul de canon al onestității. Ele reflectă realitatea unei lumi  în care ordonarea și structura fiecărui lucru îi conferă acestuia propriul loc. Linii decorative și materialitate plină de culoare declină nemijlocit și fără umbră de falsitate trăirea în reprezentare, scoțând la iveală o profunzime de substanță.

Inventarul emoțional se restructurează în mod autentic, aflându-și expresia vizuală în forme pline de spontaneitate și în culori calde. O pensulație expresivă, necosmetizată, validează strălucirea  culorilor complementare juxtapuse și potențează contrastul generat de consistența lor nealterată de amestecuri. Plină de dinamism, Alma Redlinger rămâne constant credincioasă propriului stil: ancorată o viață-ntreagă în spontaneitatea sa inițială, ea dezvoltă o cromatică cu o voce puternică, sublimă. Trăirea individuală, hrănită de un dor neostoit, constituie piatra de temelie a fiecăreia din creațiile sale.

Evantaiul se deschide, se închide, rămâne locului. Și tot astfel rămân toate lucrurile, chiar și atunci când nu mai e nimeni în jur care să le știe povestea tăcută, fără de cuvinte. (Ana-Maria Altmann, Fabio Gianesi)

Expoziţia Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 8 martie–7 aprilie 2017, de luni până vineri, între orele 10.00–18.00. Intrarea este liberă.

Evenimentul din 8 martie este organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria şi marchează încheierea preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA (8 martie 2016–8 martie 2017).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.