Știri: Turneu al violoncelistului român Răzvan Suma și al pianistei româno-nigeriene Rebeca Omordia în Regatul Unit (8 – 20 martie 2017)

731
Razvan Suma Rebeca Omordia cello and piano concert

Cunoscutul violoncelist român Răzvan Suma și carismatica pianistă româno-nigeriană Rebeca Omordia se reîntorc în Marea Britanie cu un recital intitulat „Vă place … muzica britanică?”/”Do You Like … British Music?“. Turneul îi va purta pe cei doi protagoniști în diferite locații din Oxford, Londra, Birmingham sau Cheltenham (programul detaliat al evenimentelor poate fi găsit mai jos).

Programul muzical:

Edward Elgar – „Salut d’amour” op. 12
Ian Venables –  „Elegy for cello and piano” op. 2
Frank Bridge – „Scherzetto for cello and piano
John Ireland – „Sonata for cello and piano” in G minor
Robert Matthew Walker  – „Fast Music” op.158  – premieră mondială
George Enescu – „Sonata for cello and piano” in F minor: Allegro

Repertoriul, aproape în întregime englezesc, conține piese de Edward Elgar, Ian Venables, Frank Bridge sau John Ireland, dar și o lucrare inedită, scrisă special pentru acest turneu de compozitorul şi criticul muzical Robert Matthew-Walker. Nota românească în acest interludiu muzical britanic este reprezentată de Sonata pentru violoncel și pian a lui George Enescu. Turneul este organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu John Ireland Trust şi Fourchiefs Productions. Parteneri Media: Archery Promotions şi Classical Journey.

Răzvan Suma a absolvit Academia de Muzică din București, după care și-a continuat studiile la Longy School of Music din Cambridge, Massachusets, în cadrul programului „Artist Diploma“. A urmat cursuri de perfecționare cu mari violonceliști precum Arto Noras, Frans Helmerson, Herre Jan Stegenga, Miklos Pereny, Marin Cazacu și Radu Aldulescu. A concertat cu peste 30 de orchestre din mai multe țări europene și alături de muzicieni de elită precum Maxim Vengerov, Alexander Sitkovetski, Borromeo Quartet, Misha Katz, Jin Wang, Cristian Mandeal sau Marin Cazacu.

Datele turneului

Miercuri, 8 martie, ora 13:10 – Hertford College Music Society (Catte Street, Oxford) – rezervările se fac la sală

Joi, 9 martie, 19:00 – Institutul Cultural Român din Londra (Belgrave Square, London) – concert gratuit, rezervarea biletelor pe Eventbrite este obligatorie

Vineri, 10 martie, ora 13:00 – Birmingham and Midland Institute (9 Margaret Street, Birmingham) – rezervările se fac la sală

Luni, 13 martie, ora 13:05 – Blackheath Halls (23 Lee Road, London) – concert gratuit, rezervările se fac la sală

Marţi, 14 martie, ora 13:05 – Cheltenham Town Hall (Imperial Square, Cheltenham) – rezervările se fac la sală

Vineri, 17 martie, ora 13:10 – St. James Piccadilly (197, Piccadilly, London) – concert gratuit, fără rezervare

Luni, 20 martie, ora 13:00 – St. Martin in the Fields (Trafalgar Square, London) – concert gratuit, fără rezervare

Din anul 2010, este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, iar începând din 2011, a susținut o serie de turnee naționale solo în cadrul proiectului “Vă place…?” (“Do you like…?:/ “Aimez-vous…?”). Prima ediție, intitulată “Aimez-vous Bach?“, i-a fost dedicată compozitorului german și celebrelor sale “Șase suite pentru violoncel solo” (pe care Răzvan Suma le-a înregistrat ulterior pentru casa de producție Sonoro Records). Este membru al Cellissimo Quartet, împreună cu Marin Cazacu, Alexandra Guţu și Octavian Lup, și formează de asemenea un duo cu pianistul spaniol Josu Okiñena, împreună cu care a înregistrat, în 2007, cele două sonate ale lui Brahms pentru pian și violoncel. Răzvan Suma cântă pe un instrument Charles Adolph Maucotell, creat la Paris în anul 1849, care i-a aparținut marelui violoncelist francez Pierre Fournier.

Pianista româno-nigeriană Rebeca Omordia a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București în anul 2006, după care a studiat la Conservatorul din Birmingham și la Trinity College din Londra. În 2009, proaspătă câștigătoare a premiului Delius Prize, a început o colaborare de durată cu Julian Lloyd Webber, împreună cu care a apărut pe scenele de la Wigmore Hall, Kings Place, St James’s Palace, Highgrove (pentru Prince’s Trust, fundația Prințului de Wales), Guildhall Portsmouth, Barnes Festival, William Alwyn Festival și în mai multe transmisii ale BBC Radio 3.

Descrisă de publicația Birmingham Post ca “o pianistă dispusă să-și asume riscuri“, Rebeca Omordia a cântat ca solistă în săli de concerte prestigioase din Europa și Statele Unite ale Americii, printre care Wigmore Hall din Londra, White Hall din Helsinki, Ateneul Român din București, British Music Society, John Ireland Trust și Ralph Vaughan Williams Society. A putut fi ascultată în repetate rânduri pe BBC Radio 3, dar și la Radio România și pe postul național de televiziune TVR.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.