Știri: Expoziția ”Înveșmântare” a artistului Gheorghe Ilea la Galeria Romană din București

397
expozitia învestmântare Gheorghe Ilea

Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, București), în parteneriat cu Institutul Cultural Român, găzduiește expoziția ”Înveșmântare” semnată de artistul Gheorghe Ilea.

Expoziția, al cărei curator este Vladimir Bulat, este un fel de sumă a gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepțiilor sale despre rolul, funcția și limitele picturii.

„Înveșmântare“ este un fel de remember și o meditație totodată asupra a ceea ce înseamnă în existența umană hainele, veșmântul, elemente care trimit la memoria sau uitarea noastră. Gheorghe Ilea propune un inventar restrâns al unui univers intim, despre care spune: ”Am întâlnit destul de des, în Vechiul și în Noul Testament, termeni referitori la haină și la îmbrăcare. Nu e vorba de țesătura în sine, ci de o stare interioară care răzbate afară. Respectând anumite valori, acestea te îmbracă ca o haină. Haina e o temă care mă preocupă demult. Pe lângă hainele propriu-zise, cuvintele te mângâie și tot ele te pot răni. Prezența unei ființe dragi te protejează ca un veșmânt”. În comparație cu alte proiecte ale artistului, expoziția ”Înveșmântare” aduce în prim-plan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite din perioada 2009 – 2018.

Expoziția include 51 de lucrări și va fi deschisă până pe 9 septembrie 2018.

Născut la 1 noiembrie 1958, în satul Bucea, județul Cluj, Gheorghe Ilea a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Întreaga creație a artistului este în mod intrinsec legată de universul rural, familia și istoria locului în care s-a născut. În lucrările sale, el practică un meta-discurs asupra micro-istoriei, a lucrurilor și a faptelor, dintr-un areal restrâns, dar bogat și ofertant la nivelul imaginii.

De-a lungul timpului, a realizat numeroase expoziții personale, atât în țară, cât și în străinătate. Gheorghe Ilea a fost propus pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția în anul 2009.

Printre expozițiile sale se numără: ”Fânul” (1999, Artexpo, București; 2000, Muzeul de Artă din Cluj); ”Ciucea-Gălpaia” (2012, fațada Fabricii de pensule, Cluj, proiect al Galeriei Plan B); ”Tronicart1300” (2012, Muzeul Național de Artă Contemporană, București), ”Povestea mutării” (2014, Galeria Plan B, Cluj) ș.a.

În palmaresul lui Gheorghe Ilea intră și câteva premii importante, astfel, în 1987 a primit Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură; în 1993 a primit Premiul la Bienala de Gravură ”Iosif Iser” de la Ploiești; în 1994 – Premiul la Expoziția 010101 organizată de Centrul Soros pentru Artă Contemporană, la București, iar în 1994, Premiul Fundației Artexpo, București. A participat la numeroase expoziții de grup în străinatate, printre care Stadt (Germania), Sofia (Bulgaria), Budapesta (Ungaria), Debrecen (Ungaria), Paris (Franța), Chișinău (Moldova), Gellen (Olanda), Viena (Austria) și Berlin (Germania). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.