Știri: Expoziția ”Josef & Josef. Doi artiști în vizită acasă” (3 – 31 iulie 2019)

41
expozitie josef & josef

Legături de sânge, legături de artă. De origine din Ţara Bârsei, artiştii vizuali Dieter Josef (Austria) şi Horst F. Josef (Germania) deschid miercuri, 3 iulie 2019, ora 13.00, la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu  (Str. Tribunei, nr. 6), o expoziţie cu totul surprinzătoare prin formă şi conţinut, ”Josef & Josef. Doi artiști în vizită acasă”. Cei doi veri în viaţa de zi cu zi, propun un dialog atât al tehnicilor şi modalităţilor plastice de expresie, cât, mai ales, al identităţilor, al distanţelor şi experienţelor de viaţă în spaţii geografice dintre cele mai diverse. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Federale Germania la București, Forumul Democrat al Germanilor din România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien.

Curatorii – dr. Dana Roxana Hrib și Robert Strebeli – prezintă biografiile artiştilor şi contextul acestei propuneri:

”Expoziția de litografie și pictură pe care Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal o deschide pe durata lunii iulie, nu oferă doar întâlnirea cu doi artiști originari din Transilvania, ci spune două povești de viață, despre spațiu și, respectiv, timp.

Dieter Josef (artist grafic cu studii în Austria, Polonia și Japonia, semnatarul multor expoziții individuale sau participant în numeroase trienale de grafică organizate în Europa, America, Asia și Australia) își definește arta ca o ambasadă, rezultatul călătoriilor sale pe glob și al documentării fotografice a diferitelor stiluri de viață și civilizații.

El însuși se descrie a fi un spirit cosmopolit, influențat de teme și abordări multiculturale.

Din punct de vedere tematic, creația sa dezvoltă simultan diferite niveluri etnologice prin stratificarea imaginilor multiple, ce depășesc granițele culturilor specifice, evoluând spre sfera comună a schimbului artistic. Această filozofie se reflectă în litografiile produse în ediții limitate, create prin pictarea în și peste materialul filmat, copiate pe placă de metal și combinată cu tehnica litografiei clasice, în cadrul procesului de imprimare. Stilul specific al lui Dieter Josef reiese din suprapunerea multiplelor straturi culturale, o percepție globală, concretizată în tehnici mixte de imprimare. 

Horst F. Josef este arhitect de profesie, cu studii de specialitate începute la Cluj și finalizate la Universitatea din München.

Existența sa este marcată de două momente în care a ales să pășească în necunoscut: emigrarea în anii ’80 (descrisă de artist ca o experiență suprarealistă a unei realități noi, în care constante au rămas doar amintirile și respirația) și debutul în creația artistică după vârsta de 50 de ani (o manifestare personală, de tip terapeutic, a propriilor imagini despre lume).

Inițial un demers intim, dublat de vizitarea muzeelor, galeriilor și participarea la seminariile lui Alfred Darda în cadrul Academiei de Artă, creația lui Horst F. Josef a evoluat o vreme fără public și evaluarea criticilor.

Mai recent, artistul a ales să pășească pentru a treia oară în necunoscut, odată cu organizarea fiecărei expoziții prin care întâlnirea cu publicul îi poate oferi confirmarea eforturilor creative.” 

Contribuții în organizare: Beatrice Ungar

Parteneri: Ambasada Republicii Federale Germania la București, Forumul Cultural Austriac, Forumul Democrat al Germanilor din România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.