Știri: Expoziția ”Un secol de istorie a kibbutz-urilor din Israel” (21 februarie – 13 martie 2020, Călărași)

75
kibbutz israel

rubrica museum leviathan.roÎn vederea înfrăţirii dintre oraşul Călăraşi din România şi oraşul Gedera din Israel, vă invităm cu deosebită bucurie să vizitaţi expoziţia Un secol de istorie a kibbutz-urilor din Israel, deschisă la Muzeul Municipal Călărași, în perioada 21 februarie – 13 martie 2020.

Expoziţia cuprinde 22 de panouri, de mărime 80×100 cm în care sunt prezentate imagini, însoţite de o scurtă descriere în limba română, ce zugrăvesc aspecte din viaţa zilnică a locuitorilor kibbutz-urilor (comunităţilor agricole).

Această expoziţie îşi propune prezentarea fundamentului renaşterii Statului Israel şi al dezvoltării sale intense. Astăzi unele kibbutz-uri sunt unităţi economice de nivel mondial, iar altele contribuie la susţinerea şi dezvoltarea vertiginoasă a turismului în Ţara Sfântă.

Primele aşezări rurale din Israel au fost înfiinţate de evreii plecaţi din România, Rosh Pinah şi Zikhron Ya’akov, urmarea hotărârii adoptate la Primul Congres Internaţional Sionist, care s-a ţinut la Focşani între 30 decembrie 1881 şi 1 ianuarie 1882. Urmare a Primului Congres Internaţional Sionist Mosheh, David Iancovici a hotărât să se mute în Palestina, iar 30 de familii de evrei din Moineşti s-au hotărât să-l urmeze. Mai multe detalii găsiţi aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ro%C8%99_Pina

Zikhron Ya’akov a luat naştere în decembrie 1882 prin strămutarea a 100 de evrei din Moineşti, România, conduşi de cărturarul şi pionierul sionist Mosheh Gaster. Mai multe detalii aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Zikhron_Ya%27akov

Informaţii suplimentare ne puteţi solicita la adresa de email: ccri.ro@gmail.com, radulescu.florin@yahoo.com,telefon 0728095702.

Programul muzeului este de luni până vineri, între orele 9.00 – 17.00, iar în afara acestora puteţi vizita prin programare la telefon sau prin email.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.