Știri: Expoziție și prezentarea volumului ”Îmi amintesc. Viața mea povestită fiicei mele” (30 ianuarie 2020, Berlin)

59
inge weis

logo icrJoi, 30 ianuarie 2020, la Galeria ICR Berlin (Reinhardtstraße 14, 10117 Berlin), la orele 17.00 și 18.00  vor avea loc două tururi ghidate  de Dr. Heinke Fabritius la expoziția fotografică Ordinul 7161. Mărturii.  Expoziția  este rezultatul unui îndelungat efort de documentare al fotografului Marc Schroeder privind un capitol aproape uitat din istoria Europei postbelice: deportarea 1945 a 70000 de etnici germani din România în lagărele de muncă ale Uniunii Sovietice. Marc Schroeder a vizitat în România peste 40 de foști deportați în Uniunea Sovietică, fotografiindu-i în ipostaze cotidiene și consemnându-le amintirile. Astfel, a luat naștere o serie de portrete expresive care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă sovietice. Mărturiile martorilor vremii schițează o imagine a memoriei colective cu privire la deportări, dând grai portretelor. Expoziția de la Galeria ICR Berlin prezintă o selecție din vastul material fotografic realizat de Marc Schroeder din 2012 până astăzi, însoțite de fragmente din conversații înregistrate cu martori ai vremii.

www.marcpschroeder.com/order7161/

Programul galeriei: marți – vineri, între orele 14.00 – 18.00. Expoziția va fi deschisă până la data de 18 februarie 2020, ora 20.00.

Tot joi, 30 ianuarie, la ora 19.00, va avea loc o întâlnire cu Inge Weiss despre cartea ei de memorii, Ich erinnere mich. Aus meinem Leben geplaudert für meine Tochter (Îmi amintesc. Viața mea povestită fiicei mele) publicată la editura ADZ în anul 2000. moderator Claudiu Florian.

Trăim direct sau indirect, conștient sau inconștient, urmările târzii ale celui de-al doilea război mondial. Ultimele generații care au trăit acele vremuri cumplite sunt pe cale să treacă în veșnicie. De aceea, la 75 de ani după încheierea războiului, e necesar să ascultăm cu luare-aminte la ce au de spus cei care mai pot relata nemijlocit. Un asemenea eveniment va fi oferit la Institutul Cultural Român din Berlin, prin prezența fostei deportate în URSS, Inge Weiss. Inge Weiss, săsoaică din Brașov, este exponenta acelei generații de germani care a trebuit să poarte povara urmărilor războiului, precum și a ideologiilor în numele cărora a pornit procesul de distrugere. Va relata crâmpeie din viața ei în deportare, experiențele ei umane, sufletești și spirituale. O viziune nuanțată, echilibrată, de neuitat asupra evenimentelor din urmă cu 75 de ani.

Un proiect al Institutului Cultural Român din Berlin în colaborare cu Kulturreferentin für Siebenbürgen.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Berlin

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.