Știri: Fanfara ”Ciocârlia”, trupa de lăutari cu cel mai rapid beat din lume, în concert la Praga (1 martie 2017)

1348
Fanfara Ciocarlia - Asfalt Tango

Mâine, 1 martie 2017, la Palác Akropolis din Praga (Kubelíkova 27, Praha 3), începând cu ora 19.00 Fanfara ”Ciocârlia” va susține un concert de prezentare a albumului Onward to Mars. Evenimentul este parte integrantă a Festivalului Internațional Respect +, manifestare care adună sub umbrela sa conceptuală formații și interpreți din diferite zone geografice și geo-culturale.

Fanfare Ciocărlia este numele unei formații de 12 membri romi din satul Zece Prăjini, județul Iași. Fanfare Ciocărlia e cunoscuta ca cea mai rapidă fanfară din lume, interpreții atingând chiar și 200 bpm (beats per minute).[necesită citare]

Membri: Paul Marian Bulgaru / Trompetă Constantin „Șulo” Călin / Trompetă bariton Constantin „Pînca” Cântea / Tubă Nicolae Ionița / Percuție Daniel Ivancea / Saxofon Ioan Ivancea (șef de orchestră, d. 20 octombrie 2006)/ Clarinet și voce Laurențiu Mihai Ivancea / Trompetă tenor Oprică Ivancea / Clarinet și saxafon Rădulescu Lazăr / Trompetă și voce Costică „Cimai” Trifan / Trompetă și voce Monel „Gutzel” Trifan / Tubă Costel „Gisniac” Ursu / Tobă

Fanfara ”Ciocârlia” (Fanfare Ciocârlia) este un grup alcătuit din 12 țigani lăutari din satul Zece Prăjini din județul Iași, descoperiți și organizați într-o formație în anul 1996 de către Henry Ernst, un tânăr inginer de sunet din Berlin. Ajunsă în Occident, Fanfara ”Ciocârlia” și-a câștigat repede notorietatea ajungând să susțină concerte în peste 50 de țări, din SUA și până-n Australia, să câștige premii internaționale și să devină subiect de film documentar. Având talentul și tehnica interpretativă moștenite de la părinții și bunicii lor, membrii fanfarei au reușit să mențină viu spiritul muzicii țigănești, împletit într-un funk balcanic și muzică de petrecere.

Prestigiosul The Times din Londra i-a descris ca reprezentând un sunet ”un sunet greu, monstros de greu” și nou, prin care groove-ul balcanic a fost introdus în toate cluburile de dans de pe planetă. The New York Times a calificat muzica lor ca fiind una ”brutal de încântătoare“. Cei 12 instrumentiști și interpreți au ajuns și la Hollywood, pentru a asigura coloana sonoră a câtorva pelicule, iar în 2012 au fost invitați să cânte la Oslo, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. În România natală, povestea lor nu a depășit însă nivelul de știre locală.

Structura muzicală a fanfarei este constituită din trompete, tube, percuţii, saxofoane, clarinete şi tobe, iar stilul muzical este inspirat din muzica tradiţională din România, cu influenţe majore din spaţiul balcanic. Piesele formaţiei sunt interpretate atât în limba română cât şi în alte limbi, Fanfara ”Ciocârlia” fiind cunoscută pentru muzica alertă, cu ritmuri complexe, interpretările solo de clarinet, saxofon şi trompetă şi pentru faptul că nu folosesc partituri în timpul concertelor, apelând de multe ori la improvizaţii. Intrarea la concert se face pe bază de bilet.

Biletele au preţuri cuprinse între 400 CZK şi 450 CZK şi se pot achiziţiona prin intermediul portalurilor Ticketpro, Goout, Ticketportal, Palác Akropolis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.