Știri: Festivalul Filmului Francez 2017 (9–19 noiembrie 2017, România)

580
festivalul filmului francez

logo rubrica imago leviathan.roRealitate, decor, acțiune! Între 9 și 19 noiembrie 2017, Festivalul Filmului Francez (FFF) ajunge pe marile ecrane din nouă orașe românești (București, Arad, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara). O bună ocazie de a sărbători majoratul pe stil vechi al acestui eveniment – adică cei 21 de ani de existență ai festivalului –, dar mai ales pentru a atrage atenția asupra mediilor sociale și a realităților în care trăim.

Joi, 9 noiembrie, la ora 20.45, la Cinema Elvire Popesco, Festivalul își dă mâna cu Berlinala de anul acesta și se deschide cu același film de forță, mult apreciatul ”Django”, în regia lui Étienne Comar. Filmul aduce în fața spectatorilor o poveste pe cât de incredibilă pe atât de necunoscută din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cea a celebrului muzician Django Reinhart, cel care a schimbat spiritul swingului și al jazzului.

Anul acesta, de asemenea, FFF își reinventează secțiunile care l-au făcut popular în rândul cinefililor. Șase filme de debut alese cu grijă dintre cele mai interesante prime creații cinematografice apărute în ultima vreme își vor disputa preferințele publicului în cadrul secțiunii Competiție. Câțiva dintre regizorii acestor pelicule se vor afla, de altfel, în România pentru a explica mizele demersului lor artistic (Lila Pinell și Chloé Mahieu, realizatoarele filmului Kiss & Cry, la București; Morgan Simon, regizorul lui ”Compte tes blessures”/”Numără-ți rănile” – la București și la Cluj-Napoca). Premiul publicului TV5 MONDE va recompensa filmul cel mai apreciat de spectatori, producția urmând să fie distribuită în toate cinematografele din România. Așteptat ca de obicei cu nerăbdare, programul Săptămânii Cahiers du cinéma – realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de cinema din Franța – are ca punct de pornire ideea de ”arhitectură”. Selecția propusă de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, întoarce pe toate fețele sensurile noțiunii de ”arhitectură” pentru cea de a 7-a artă – de la decorul concret la structura conceptuală sau la arhitectura unei opere filmice. Nu în cele din urmă, Panorama invită publicul român să vizioneze cele mai noi și mai bune creații ale cinematografiei franceze actuale, producții îndelung aplaudate de critici și de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond. Și dacă la deschiderea festivalului frământările interioare surprinse de cameră sunt ritmate de sunetele războiului și ale chitarei, ele sunt întipărite în piatră în filmul de închidere – ”Rodin” de Jacques Doillon (Gala de închidere – 16 noiembrie, la ora 21.00, Cinema Elvire Popesco), producție care s-a aflat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2017. Un omagiu pe care FFF îl aduce marelui sculptor francez, de la moartea căruia se împlinesc exact o sută de ani pe 17 noiembrie 2017.

Una dintre principalele atracții ale celei de a 21-a ediții a Festivalului Filmului Francez va fi însă secțiunea Realitatea virtuală. Un program experimental atât în ceea ce privește forma cât și selecția, care va fi disponibil doar la București în acest an, și care va deschide noi piste de reflecție asupra evoluției cinematografului spre noile versiuni hi-tech de mâine, modelate de realitatea virtuală, ficțiunile interactive, webdocumentarele etc. Toate filmele sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română.

FFF2017 – realitatea prin obiectivul filmului francez!

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România
Co-organizatori: Alianța Franceză Brașov, Agenția consulară a Franței la Brașov, Primăria Brașov, Cinemateca Patria, Alianța Franceză Constanța, Cityplex Tomis Mall Constanța, Centrul Cultural Francofon Buzău, Teatrul George Ciprian, Centrul de Cultură și Artă Buzău, Consiliul Județean Buzău, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Alianța Franceză Ploiești, Asociația CitiZenit, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Cinema Dacia, Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca
Prezentat de: Orange
Parteneri: Renault, Groupama, Carrefour
Parteneri media: TV5MONDE, TVR, RFI România, Radio România Internațional, Kolectiv
Cu sprijinul: Cahiers du cinéma

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a sălii de cinema, cu o oră înaintea proiecției, de la sediul Eventbook, de la librăria Kyralina și lanțul de librării Humanitas în timpul programului de lucru cu publicul, precum și online pe elvirepopesco.ro.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.