Știri: Festivalul Internațional ”George Enescu”: Modificarea orei de începere a concertului de la Sala Palatului, cu ”Femeia fără umbră” de Richard Strauss, din 4 septembrie 2019

161
Die-Frau-ohne-Schatten festival enescu

logo festival enescu 2019 site leviathan.roConcertul Orchestrei și Corului Radiodifuziunii din Berlin care vor prezenta în premieră lucrarea lui Richard Strauss, ”Femeia fară umbră” – ”Die Frau Ohne Schatten”, operă în concert, va începe miercuri, 4 septembrie 2019 la ora 19.30 și nu la ora 20.00 cum fusese programat inițial.

Maestrul Vladimir Jurowski a solicitat această schimbare de program având în vedere dimensiunea amplă a operei, care durează aproximativ 3,5 ore.

Vladimir Jurowski. Sursa foto: site-ul Festivalui ”Enescu”
Vladimir Jurowski. Sursa foto: site-ul Festivalui ”Enescu”

”Die Frau Ohne Schatten” este una dintre cele mai captivante povești transpuse muzical de Richard Strauss, opera aniversând în 2019 100 de ani de la premiera absolută (10 octombrie 1919, Viena). Opera în concert, dirijată de Vladimir Jurowski (dirjorul Corului: Benjamin Goodson; dirijorul Corului de Copii al Radiodifuziunii Române: Răzvan Rădos), are o distribuție internațională (v. aici) și va fi beneficia de imaginile create de regizoarea Carmen Lidia Vidu, care la ediția din 2017 a Festivalului a realizat același tip de proiecții multimedia, live, pentru Oedipe” de George Enescu, ”Mathis der Mahler” de Hindemith și Damnațiunea lui Faust” de Berlioz.

Richard Strauss în 1917, portret de Emil Orlík
Richard Strauss în 1917, portret de Emil Orlík

Pe un libret de Hugo von Hoffmansthal (după basmul ”Inimă de piatră” de Wilhelm Hauff și Convorbirile unor emigranți germani” de Goethe), opera lui Richard Strauss, complexă, de mare dificultate, cu 20 de personaje și o partitură orchestrală pentru 164 de instrumente, unele rare (este una dintre cele mai complicate partituri ale lui Strauss, solicitând o suită parcă infinită de culori timbrale), puțin frecventată tocmai din cauza greutății de a o monta (necesitând multe efecte scenice și de-ar fi numai atât…) și de a o cânta, va fi fără îndoială un moment de vârf al Festivalului ”Enescu”.

Programarea inițială avea în vedere coordonarea cu restul spectacolelor din Festival, respectiv cele din Seria ”Concerte Camerale” de la Ateneul Român, care se vor termina în jurul orei 19.00.

Detalii despre actuala ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu”, un festival singular în lume, despre program, premierele ediției și invitați în revista culturală ”Leviathan”, anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, pp. 17 – 20, click aici.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional ”George Enescu” se va desfășura în perioada 31 august – 22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: ”Mari orchestre ale lumii”, ”Concertele de la miezul nopții”, ”Recitaluri și concerte camerale”, ”Muzica secolului XXI”, ”Mozart Week in Residence” și ”Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/  

Comunicat al Biroului de Presă al Festivalului Internațional ”George Enescu”

Vezi: www.festivalenescu.ro

Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site vom publica detalii despre programul fiecărei zile a festivalului, despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.