Știri: Geta Brătescu va reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția (13 mai–26 noiembrie 2017)

1306
Geta Bratescu Bienala din Venetia 2017
Sursa foto: http://www.ivangallery.com

Artist sensibil, sofisticat, imaginativ şi cu spirit ludic, așa cum o definește critica de specialitate, Geta Brătescu (va împlini 91 de ani pe 4 mai 2017) va reprezenta România la cea de-a 57-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia, după ce proiectul său, “Apariții”, a fost desemnat câștigător al concursului național de selecție a celui/celei care va fi promova arta românească la prestigiosul eveniment italian.

Cea de-a 57-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia va avea loc în perioada 13 mai – 26 noiembrie, sub egida ”Viva Arte Viva”, temă anunțată anul trecut de Christine Macel, în momentul desemnării sale ca și curatoare a ediției 2017 a Bienalei. Potrivit curatoarei, “într-o lume plină de conflicte, în care umanismul este în pericol, arta este cea mai preţioasă parte a fiinţei umane. Este locul ideal pentru reflecţie, expresie individuală, libertate şi întrebări fundamentale. Este un «da» spus vieţii, deşi uneori un «dar» îi urmează. Mai mult ca niciodată, rolul, vocea şi responsabilitatea artistului sunt cruciale în cadrul dezbaterilor contemporane“.

În cadrul aceste ediții a Bienalei venețiene (prezidată de Paolo Baratta), participările celor 57 de țări participante vor avea forma unor pavilioane, organizate în Giardini şi Arsenale şi în centrul istoric al oraşului.

Expoziția “Apariții” va pune accent pe îmbinarea mediilor artistice, revelând caracterul mobil, deschis, performativ al artei Getei Brătescu, precum și proliferarea ideilor, fluxul debordant al imaginației și libertatea de manifestare care însoțesc creativitatea specifică acestei artiste. Participarea Getei Brătescu la Bienala de la Veneția constituie o sinteză a parcursului ei artistic, concepută prin prisma unor nuclee tematice, incluzând și cea mai recentă etapă a practicii ei artistice, într-o încercare de a oferi o oglindire a spațiului atelierului, înțeles ca spațiu fizic dar și ca entitate meta-artistică.

Consistența, integritatea, calitatea estetică și intelectuală a acestui demers, incredibila prezență a artistei – care se dezvăluie prin lucrările în care ea se auto-reprezintă, dar și în personajele/figurile feminine pe care ea le invocă – vor transforma Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia într-un „atelier continuu” pentru fiecare vizitator în parte.

Geta Bratescu - The Smile Zambetul 1978
Geta Brătescu – The smile (Zâmbetul) – 1978

Pe lângă semnificația istorică a parcursului ei, Geta Brătescu este și o artistă a contemporaneității, a cărei versatilitate și capacitate permanentă de reinventare rezonează cu preocupările, explorările materiale și conceptuale ale artiștilor care imprimă astăzi traiectoria artei contemporane. Proiectul “Apariții” își propune să comunice în primul rând capacitatea artei de inventa narațiuni care transcend contextul sumbru al lumii actuale, pe fundalul unei reflecții artistice și curatoriale care evidențiază forța transformatoare a feminității, ca întruchipare prin excelență a unui „subiect nomad“. Din această perspectivă, Getei Brătescu se situează în deplină consonanță cu întoarcerea la materialitate, la forța imaginației artistice și a plăsmuirii. Interesul reînnoit pentru imagine și reprezentare semnalează și racordarea practicii ei artistice la dezbaterile actuale despre rolul artei, ca spațiu de oglindire a punctelor nevralgice ale realității, dar și ca mod de instituire a unui limbaj specific care poate genera noi forme de subiectivitate.

Geta Brătescu - Medea Hypostases III 1980
Geta Brătescu – Medea Hypostases III – 1980

Geta Brătescu (n. 1926) este o personalitate centrala a artei contemporane românesti începând din anii ’60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravura, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumită în prezent Secolul 21. În 2016 Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Bratescu, iar printre expozițiile sale recente se numără expoziția personală de la Tate Liverpool din 2015, cea de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, SUA, MATRIX 254 / Geta Brătescu, participarile în II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013, La Triennale Paris, 2012, Palais de Tokyo, si în cea de-a 12a editie a Bienalei de la Istanbul din 2011, etc. Lucrările sale se găsesc în colectii importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varsovia; Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti; MAK, Viena, MUMOK, Viena, Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana si FRAC Lorraine, Franta. În 2017, Camden Arts Center, Londra, îi va dedica Getei Brătescu o expoziție personală curatoriată de Jenni Lomax.

Curatoarea expoziției “Apariții” este Magda Radu, curatoare și istoric de artă stabilită la București. Este fondatoare și co-curatoare a programului Salonul de proiecte care s-a desfășurat între 2011 și 2015 la MNAC Anexa, funcționând în prezent ca inițiativă independentă la Palatul Universul din București. A editat sau co-editat mai multe cataloage de expoziții și cărți, printre care: Arta în România între anii 1945 – 2000. O analiză̆ din perspectiva prezentului (2016), subREAL (2015), Dear Money (2014) și André Cadere/Andrei Că̆dere (2011). În ultimii ani a fost curator al unor expozițiior ganizate la MUSAC (Leon), Spinnerei, Leipzig, și Photo España, Madrid. În calitate de colaborator la Universitatea Națională de Arte din București a predat un curs ce analizează arta românească în context est-european, precum și un curs axat pe studii curatoriale.

Din echipa “Apariții” mai fac parte Corina Bucea (manager de proiect), Diana Ursan (asistent curator), Cătălin Năstăsoiu (comunicare), Raymond Bobar (designer) și Dan Burzo (website).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.