Știri: În cea mai fierbinte zi de decembrie, „1989. Jurnalul unei Revoluții” se difuzează la Televiziunea Română (22 decembrie 2020)

20
1989 jurnalul unei revolutii

logo rubrica imago leviathan.roMâine, 22 decembrie 2020, când se împlinesc 31 de ani de la ziua care a schimbat România, Televiziunea Română va prezenta cea mai recentă producţie consacrată evenimentului de atunci, documentarul 1989. Jurnalul unei Revoluţii, realizat recent de Carmen Lidia Vidu şi produs de Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Difuzarea acestui film va avea loc pe canalul TVR3, de la ora 21.00.

Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul, se adaptează, găsește soluții și onorează evenimentul care a schimbat istoria recentă a României.

Deşi au trecut mai bine de trei decenii de la Revoluția din 1989, foarte multe întrebări continuă să-și aştepte răspunsul. Pentru că nu există adevăr absolut, ci doar istorii care merită spuse. Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluţie, fie că a trăit-o, fie că nu. Cele mai multe informaţii pe care populaţia le-a asimilat şi le repetă sunt „cele oficiale”, uneori uitându-şi istoria personală.

După premiera de teatru documentar Jurnal de România. 1989, din vara acestui an, ce s-a desfăşurat sus pe teatru, în Amfiteatru TNB, regizoarea Carmen Lidia Vidu propune un nou proiect, bazat pe recentul ei spectacol. De această dată, vom întâlni elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană.

La fel ca în spectacolul de teatru documentar, şi filmul alătură cele două tipuri de imagini (oficiale şi private) pentru a contura o privire mai nuanţată asupra Revoluţiei din 1989.

Astfel, documentarul își propune să fie un vehicul de comunicare, o invitaţie la dialog, plecând de la ideea că una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog.

Cât de mult ne influențează localizarea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte? Cum se compune imaginea Revoluției din 1989 din mărturiile celor care au trăit-o? Sunt doar câteva întrebări la care documentarul încearcă să ofere noi perspective, într-o problematică la care nu există răspunsuri tranșante.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale şi Florentina Ţilea, proiectul propune interviuri despre teme ca Securitatea, Procesul Ceauşeştilor, Revoluţie, Terorişti, realizate cu Germina Nagâţ, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

„Am emoții – recunoaşte Carmen Lidia Vidu. E prima mea premieră online. Anul ăsta pandemic m-a făcut să mă cercetez, opresc, depășesc, reinventez, echilibrez… de toate. Sper că nu am lăsat să treacă degeaba acest an.

Dedic acest film celor care au făcut Revoluția din 1989. Viața mea într-o țară liberă se datorează lor. Respect ’89.

A fost Revoluție și eu sunt un om liber fiindcă poporul român a avut curaj și a ieșit în stradă.

Jurnalele acestor actori deschid un dialog despre cum ne raportăm noi la istorie. Am fost crescuți cu respect față de frică și cred că avem în noi un soi de «viața mea nu contează», «cine sunt eu ca să vorbesc», «de ce să vorbesc când pot să tac» «revoluția a fost făcută de ceilalți», «eu sunt doar o istorie cu i mic».

M-aș bucura să vadă cât mai multă lume acest film. Vizionați, vă rog distribuiți, împărtășiți”, ne îndeamnă regizoarea.

Documentarul poate fi vizionat în continuare şi pe canalul de Youtube TNB (https://youtu.be/d9pUCGHnYP8), unde a avut loc premiera, la data de 16 decembrie 2020, urmată de o premieră tv, pe Digi 24 , în seara de 20 decembrie.

Vă invităm să urmăriţi acest documentar emoţionant şi să nu rataţi spectacolul atunci când porţile teatrului se vor redeschide şi ne vom putea reîntâlni la teatru.

Cu această ocazie, în prag de sărbători, dorim să le mulţumim tuturor colaboratorilor noştri din mass-media şi publicului care a înţeles dificultăţile cu care (şi) artiştii, şi arta lor se confruntă în această perioadă fără precedent.

Vă dorim Sărbători îmbelşugate, sănătate şi ani lungi şi frumoşi alături de actorii Teatrului Naţional, la teatru!

1989. Jurnalul unei Revoluții, film documentar. Regia: Carmen Lidia Vidu. Cu: Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Ţilea, Germina Nagat, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea, Mihai Avătămăniței, Constantin Țilea, Carmen Lidia Vidu. Director de imagine: Marius Donici. Operatori imagine: Gabriel Stănciuc, Mihail Rădinoiu. Operator dronă: Florin Boicescu. Montaj, sunet, animație: Cristina Baciu. Muzică: Ovidiu Zimcea & Constantin Țilea. Desen: Gabi Skinder. Fotograf de platou: Vlad Lăzărescu.

Comunicat al Teatrului Național din București

Arhiva Teatrul Național din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.