Știri: Institutul Cultural Român susține Serile Filmului Românesc 2017 (10–14 mai 2017, Iași)

615
Cristian Mungiu
Cristian Mungiu

Începând cu anul 2015, Institutul Cultural Român (ICR) și Festivalul Serile Filmului Românesc au încheiat un parteneriat de colaborare. Colaborarea implică susținerea și recunoașterea reciprocă a valorilor promovate, susținerea festivalului prin distincțiile oferite de-a lungul timpului actorilor cărora le-am dedicat câte o ediție. Prin parteneriatul cu ICR, s-au oferit premii pentru a marca anumite momente importante din cinematografia românească (George Mihăiță, Mircea Diaconu).

Anul acesta, trofeul Festivalului SFR îi va fi oferit regizorului Cristian Mungiu, cu sprijinul ICR, pentru contribuția adusă cinematografiei. Distincțiile vor fi acordate în seara Galei 4 luni, 3 săptămâni și două zile, pe 10 mai, la Ateneul din Iași. ”Mă bucur că efortul și implicarea echipei SFR sunt apreciate și susținute și anul acesta de ICR. Cinematografia românească și creatorii ei au nevoie de recunoștința noastră, dar și a instituțiilor culturale importante din România. Acest parteneriat aduce anul acesta un premiu simbolic pentru cel care a făcut României o imagine ireproșabilă în domeniul cinematografiei internaționale”, declară Andrei Giurgia, directorul festivalului SFR.

Despre Gala de deschidere SFR 2017

Un deceniu de la Palme d’Or pentru Cristian Mungiu și ”4 luni, 3 săptămâni și două zile” (2007), 10 mai 2017, Ateneul din Iași

Cristian Mungiu, regizorul premiat internațional, revine acasă pentru a fi aniversat.Cristian Mungiu va fi primit la Iași cu o Gală: se împlinește un deceniu de când filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a fost premiat cu Palme d’Or la Festivalul Internațional de la Cannes (2007). 10 mai, 10 ani pentru Palme d’Or-ul lui Cristian Mungiu – un racord perfect cu ceea ce înseamnă festivalul pentru cinematografia din România. În 2007, cel de-al doilea film al regizorului Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a fost premiat cu Palme d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Filmul a primit ulterior mai multe premii pentru Cel mai bun film al anului din partea mai multor asociații internaționale de critici de film. De asemenea, a câștigat premiile European Film Academy pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor.

Distribuție: Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Ion Sapdaru, Tania Popa, Alexandru Potocean, Vlad Ivanov, Teodor Corban, Tania Popa, Adi Cărăuleanu, Mădălina Ghiţescu.

Sinopsis: Provocarea de 24 de ore prin care trec Găbița și Otilia, studente și colege de cămin, atrage atenția publicului prin subiectul abordat: avortul. Cu o acțiune de durata unei singure zile, din 1987, Găbița încearcă să întrerupă sarcina, fiind ajutată de prietena sa, Otilia, și de domnul Bebe, al cărui ajutor pare să încurce și mai mult. În ultimii ani ai regimului comunist, avortul era considerat ilegal, ceea ce complică, considerabil, drama prin care trece Găbița.

Cristian Mungiu: aniversare, retrospectivă și prieteni

Cu o ediție dedicată, alcătuită din retrospectiva filmelor sale și invitați de pe platourile de filmare, regizorul noului val cinematografic românesc, cel care a dus România la Cannes, se întoarce în orașul natal, alături de prietenii din cinematografia românească.

Retrospectiva Cristian Mungiu: ”Occident” (2002), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007),Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, viața e frumoasă!” (2009), Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber” (2009), După dealuri” (2012),Bacalaureat” (2016).

Serile Filmului Românesc se văd la: Grădina Palas, Ateneul Tătărași, Teatrul ”Luceafărul”, Casa de Cultură a Studenților Iași, Cafeneaua Piața Unirii, Teatru Fix.

50 de producții, 50 de invitați în 5 zile la Iași: Elisabeta Bostan, Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor, Manuela Hărăbor, Diana Cavallioti, Tania Popa, Cristina Flutur, Anamaria Marinca, Maria Obretin, Laura Vasiliu, Maria Drăguș, Maria Popistașu, Ioana Flora, Maria Dinulescu, Dorel Vișan, Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Tudor Istodor, Teodor Corban, Nae Caranfil, Dorian Boguță, Șerban Marinescu, Igor Cobileanski, Costel Cașcaval, Daniel Busuioc, Constantin Pușcașu, Emanuel Pârvu și mulți alții.

www.festivalsfr.ro

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.