Dialog între artistul vizual Vlad Basarab și scriitorul Bogdan Ghiu, miercuri, 23 noiembrie 2022 ora 19.00, în cadrul expoziției Plierea memoriei la galeria Galateea Contemporary Art. Cu această ocazie anunțăm prelungirea expoziției Plierea memoriei până în data de 29 noiembrie. Din pământuri devine o interacțiune cu ceramică utilitară în cadrul expoziției de sculptură.
Bogdan Ghiu scrie și publică poezie, teorie (și) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria și pedagogia traducerii, politică) și traduceri din filosofia și literatura franceză, într-un permanent dialog cu artiști și cu arhitecți, din care au rezultat până acum cărțile Eu(l) Artistul. Viaţa după supravieţuire (cod de bare pentru viitorul monstruos al artei) (2008), Linia de producție: lucrând cu arta (2014) și, respectiv, Inconstrucţia. Pentru o arhitectură etică (2011). Cele mai recente cărți ale sale sunt volumul de poezie Cu Orice e posibil (2019) și eseul Pandemiocrația (2020), una dintre cele mai cunoscute fiind Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (2015). În 2021 a tradus eseul Estetica întâlnirii. Enigma artei contemporane, de Baptiste Morizot și Estelle Zhong Mengual, iar în momentul de față are în lucru traducerea volumelor Francis Bacon. Logica senzației, de Gilles Deleuze, și L’art, c’est bien fini. Essai sur l’hyper-esthétique et les atmospheres, de Yves Michaud, și propriile eseuri reBAbel și Un oraș pe drumuri. Se exprimă săptămânal în Observator cultural și LiterNet, și zilnic la Radio România Cultural.
Vlad Basarab este artist vizual care lucrează cu multi-media, ceramică, sculptură, performance și video, cu peste 20 de expoziții personale în America de Nord, Asia și Europa. Lucrările sale se găsesc în importante colecții internaționale publice și private. Adânc preocupat de impactul cenzurii asupra culturii în istoria postbelică, își angajează arta în a investiga metodele de transmitere a cunoașterii, scoțând în evidență nevoia umană de a afla adevărul despre trecut și de a găsi un echilibru între memorie și istorie. În anii 2013 – 2014, Basarab a fost cercetător Fulbright în România pe tema pierderii memoriei colective cauzate de persecuțiile intelectualilor în perioada comunistă. În 2014 a câștigat premiul 1 la concursul internațional pentru proiectarea Monumentului Limbii Române organizat de Academia de Științe a Republicii Moldova. În 2020, a obținut Premiul pentru Artă în Spațiul Public al Uniunii Artiștilor Plastici și al Ministerului Culturii din România. În 2017, artistul a obținut Premiul de Excelență la Bienala Internațională de Ceramică Cluj. Este membru al NCECA (National Council on Education of the Ceramics Arts, SUA), al Academiei Internaționale de Ceramică (Geneva, Elveția) și al Uniunii Artiștilor Plastici din România.