Știri: Întâlnirea dintre scriitori italieni și români (18 ianuarie 2022, online)     

31

Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură din București au plăcerea de a vă invita să urmăriți marți, 18 ianuarie 2022, la ora 16.00, pe pagina de facebook a Institutului Italian de Cultură din București, întâlnirea transmisă în live streaming dintre scriitoarea italiană Nadia Terranova, selecționată printre cei cinci finaliști ai Premiului Strega 2019 și scriitorul român Claudiu Florian, câștigător al Premiului European pentru Literatură în 2016. Evenimentul va fi moderat de prof. Roberto Merlo (Universitatea din Torino). Traducerea: Mauro Barindi.

Dialogul va avea ca punct de plecare cărțile Adio fantasme de Nadia Terranova, publicată în limba română de Editura Polirom în 2020, în traducerea Ceraselei Barbone și Vârstele jocului. Strada Cetății de Claudiu Florian, apărută și în italiană, la editura Voland, în 2019, în traducerea lui Mauro Barindi. Cele două volume au, de altfel, în comun sensibilitatea cu care cei doi scriitori povestesc despre propriile copilării petrecute în regiuni, în Sicilia și Transilvania, care prin istoria, obiceiurile și tradițiile lor sunt unice în țările din care fac parte.

Născută la Messina în 1978, Nadia Terranova locuiește la Roma. După licența în filozofie la Messina și doctoratul obținut la Catania, se mută la Roma în 2003, unde se dedică scrierii primului său roman, Gli anni al contrario, publicat în 2015, de editura Einaudi. Romanul este bine primit de public și de critică, fiind distins cu numeroase premii, printre care Bagutta Opera Prima, Premiul Brancati și The Bridge Book Award. Dintre volumele sale amintim: Bruno. Il bambino che imparò a volare, apărut în 2012, inspirat din viața scriitorului Bruno Schulz; Le nuvole per terra (Einaudi, 2015, selectat pentru Premiul Bancarellino); Casca il mondo (Mondadori Ragazzi, 2016); Addio fantasmi (Einaudi, 2018), selectat printre cei cinci finaliști ai Premiului Strega 2019; Omero è stato qui (Bompiani Ragazzi, 2019), unul dintre cei 12 finaliști ai celei de-a 5-a ediții a Premiului Strega Ragazze e Ragazzi; Come una storia d’amore, o culegere de povestiri publicată în 2020 de Giulio Perrone Editore, care, în luna iunie a aceluiași an, s-a numărat printre operele candidate la cea de-a 91-a ediție a Premiului Viareggio, în secțiunea dedicată prozei.

Născut în 1969 la Rupea, lângă Brașov, Claudiu M. Florian a făcut studii de germanistică la Universitatea București, terminate în 1994. În 1996, a absolvit programul masteral în Studii Umaniste Interdisciplinare în Limba Germană tot la Universitatea București, completat cu un Master în Istorie Contemporană la Universitatea Bielefeld din Germania. Din 2002, a lucrat pentru Ministerul de Externe și, între 2004 și 2009, a fost atașat cultural al Ambasadei României la Berlin, după care a deținut o poziție similară la Berna. În 2014, a fost numit director adjunct al Institutului Cultural Român din Berlin, unde este în prezent director în exercițiu. Romanul său Vârstele jocului. Strada Cetății, scris inițial în germană, a obținut în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Este un roman al jocului istoriei cu individul, un roman despre descoperirea lumii și a propriei identități de către un puști de cinci-șase ani, într-un colț multietnic al Transilvaniei, în România anilor ’70. O continuă pendulare, din perspectiva copilului, pe alocuri plină de umor, între spații, epoci și culturi diferite.

Roberto Merlo este profesor de limba și literatura română la Departamentul de Limbi și Literaturi Străine și Culturi moderne de la Universitatea din Torino. S-a format ca românist la universitățile din Torino, Cluj și București. A îngrijit și tradus volume de istorie (Ion Bulei, Breve storia dei romeni) și lingvistică (Marius Sala, Dal latino al romeno), dar a tradus și cărți de literatură română modernă și contemporană, mai ales proză (Bogdan Suceavă, Miruna, o poveste, 2014; Gabriela Adameşteanu, Dimineața pierdută, 2012 și Întâlnirea, 2010; Doina Ruşti, Omulețul roșu, 2012 și Zogru, 2010; Ştefan Petică, Poeme în proză, 2014) și teatru (Gianina Cărbunariu, Kebab, 2008; Matei Vişniec, Ce facem cu violoncelul?, 2011; Elise Wilk, Pisica verde, 2013; Roxana Marian, Mede/ea sau despre fericirea conjugală, 2013; Andreea Vălean, Eu când vreau să fluier, fluier, 2015), cu incursiuni mai rare în poezie prin versurile lui Matei Vişniec și ale Martei Petreu.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.