În contextul situației actuale la nivel internațional, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv își adaptează activitatea culturală la realitățile prezente și va organiza, pentru următoarea perioadă, ciclul „Cafeneaua Românească” online pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.
Următorul eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc în data de 27 mai 2020, ora 16.00, în limba română, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și pe canalul oficial de Youtube al institutului: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ
Invitații acestei ediții vor fi prestigioșii muzicieni români Ion Bogdan Ștefănescu – flaut, și Andrei Kivu – violoncel. În cadrul unei discuții intitulate „Interpreți români și muzica lumii”, alături de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, artiștii români vor reflecta asupra condiției artistului în contextul situației actuale.
Adevărați ambasadori culturali și promotori al dezvoltării relațiilor bilaterale între România și Israel și cadre didactice, cei doi artiști vor prezenta audienței: metodele prin care își continuă activitatea în învățământul vocațional în perioada restricțiilor actuale, precum și strânsele legături culturale construite de aceștia de-a lungul timpului cu Israel, fiind invitați de multiple ori să susțină concerte și ateliere la instituții de învățământ superior de profil din Israel. Discuțiile vor fi intercalate cu fragmente muzicale din piesele românești și internaționale interpretate de cei doi artiști.
Andrei Kivu, violoncelist român de renume internaţional, este primul solist român de muzică clasică care a interpretat integralitatea suitelor lui Johann Sebastian Bach într-un singur concert. Andrei Kivu este şi singurul violoncelist român care a fost invitat să cânte la Royal Festival Hall (Londra), Lincoln Center (New York), Onassis Cultural Centre (Atena), Wiener Konzerthaus Neuer Saal (Vienna), Berghain (Berlin), „Wien Modern” (2002, Viena), „Warsaw Autumn” (2003, 2007), „Parramasala” (Sydney, 2011), „World Music Days” (1999, 2003, 2006).
Experienţa şi talentul său au fost recompensate prin numeroase premii la concursuri internaţionale de prestigio: premiul I.N.M.C. (Consorţiul Internaţional de Muzică Nouă) pentru „activităţi excepţionale pentru un interpret, profesor şi cercetător” (Universitatea din New York, S.U.A.), premiul de excelenţă al revistei Musical Actuality, premiul „UNITER”, premiul „Uchimura”.
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii ”Banatul” din Timișoara. Este doctor în muzică, din anul 2002, al Universității de Muzică din Bucureşti, cu lucrarea intitulată Tehnici şi timbralităţi arhaice în creaţia contemporană pentru flaut, avându-l ca profesor îndrumător pe compozitorul Octavian Nemescu. În anul 1995 a obţinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. În afara studiilor amintite, Ion Bogdan Ştefănescu şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii, la ale căror cursuri speciale a participat de-a lungul anilor.
Activitatea artistică şi-a început-o de la vârsta de 14 ani, în 1983, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia, Japonia, China etc. A participat la o serie impresionantă de festivaluri naţionale şi internaţionale și a participat, ca interpret, la mai multe spectacole de teatru, balet şi film realizate de regizori străini şi români şi prezentate în ţară şi într-o serie de ţări europene.
Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi fondatorul „Barock Orchestra” și „Flaut Power”. Este, de asemenea, membru al trioului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”. A realizat, de-a lungul anilor, un număr impresionant de înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, multe dintre ele păstrate în cardex, precum şi la Televiziunea Română. Discografia sa cuprinde peste 45 CD-uri publicate în România și la case de discuri din străinătate precum Gutingi, Cavalli și Sargasso. Din 2012 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, publicând până în prezent numeroase volume de poezie și dramaturgie.
Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv