Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC) inaugurează miercuri, 17 mai 2023, primul său sezon cultural, cu două evenimente cu acces doar pe bază de invitație: o conferință de presă urmată de vizitarea spațiului și a proiectelor găzduite (începând cu ora 11.00) și vernisajul expoziției Frumusețea unui Oraș, creată de Pavillon de l’Arsenal din Paris și adusă în exclusivitate la București de ARCEN (începând cu ora 19.00).
Ne-a făcut plăcere să invităm presa interesată să se acrediteze pentru a participa la aceste activități, care vor avea loc la sediul LMBSC din strada Biserica Amzei nr. 9. Programul zilei:
10.30–10.55: Sosirea presei și a invitaților
11.00–12.00: Conferința Mai este posibil un nou început în București? Cum putem reda stima de sine a Bucureștiului în lupta cu urâtul?
Invitați: Marion Waller, Directoarea Pavillon de l’Arsenal; Luca Niculescu, secretar de stat MAE; Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților România; arhitecta Eliza Yokina, autoarea proiectului arhitectural al viitoarei braserii LMBSC; artistul Dan Perjovschi; Edmond Niculușcă, președinte ARCEN; Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN
12.00–12.30: Turul Casei LMBSC și oportunități de imagine
12.30–13.30: Turul Ghidat al Expoziției „Frumusețea unui Oraș”
19.00:Vernisajul expoziției „Frumusețea unui Oraș”, de la Pavillon de l’Arsenal din Paris.
Vor lua cuvântul: Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București; Marion Waller, Directoarea Pavillon de l’Arsenal; Edmond Niculușcă, Președinte ARCEN
Concert: Nicolle Rochelle 5tet
Accesul presei la evenimentele din 17 mai vor avea loc exclusiv pe bază de acreditare confirmată de organizatori, prin intermediul OMA Vision.
Accesul celorlalți invitați din data de 17 mai va fi exclusiv pe bază de invitație personală.
Pe 18 mai va avea loc deschiderea pentru publicul larg cu evenimentele de mai jos:
19.00–22.00: Deschiderea & Vizitarea Expoziției
Concert Nicolle Rochelle 5tet
Pentru publicul larg, accesul va fi posibil începând cu data de 18 mai, pe bază de bilet de intrare. Menționăm că, date fiind constrângerile de spațiu, este pus în vânzare un număr limitat de bilete. Expoziția poate fi vizitată până pe 2 iulie 2023, după următorul program:
În perioada 19 mai–2 iulie 2023:
Joi: 16.00 –22.00
Vineri: 16.00–24.00
Sâmbătă: 12.00–22.00
Duminică: 12.00–22.00
Important: Vizitarea expoziției se va face într-un interval de 2 ore, ales de vizitator, în momentul achiziționării biletului. Reprogramarea vizitei, în cazul în care vizitatorul nu a venit la expoziție în intervalul rezervat nu este posibilă, iar banii nu se returnează. Cei interesați pot opta pentru vizite ghidate în persoană, precum și pentru participarea la alte evenimente aflate pe agenda culturală a Casei.
Prețurile biletelor variază în funcție de categorii și de evenimente, după cum urmează:
Acces general expoziție: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
Acces conferințe: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
Ateliere de imaginație urbană: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
Vizite ghidate: 50 lei
ExpoParty: 30 lei
În mod excepțional, în prima zi de expoziție, care include și accesul la concert, prețul biletului va fi 150 lei.
Informații suplimentare:
Prin La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, ARCEN propune bucureștenilor un safe space cultural și social, menit să reclădească stima de sine a Capitalei, bucureștean cu bucureștean și comunitate cu comunitate, prin Cultură, Ospitalitate și vibrație a Orașului.
LMBSC vrea să fie Spațiul și Timpul oamenilor care își doresc o viață urbană de calitate, oameni care sunt gata să îl schimbe din interior – din suflet și din casă, de unde pornește însăși viața.
LMBSC este simbol și martor al capacității de reinventare și al rezilienței bucureștenilor, prin cultură, calitate, civilitate, creativitate, comuniune și comunitate.
Pavillon de l’Arsenal este cel mai important centru de arhitectură și planificare urbană din Europa. În fiecare an, organizează 20 de expoziții, însoțite de 70 de conferințe, pentru a aduce planificarea urbană la îndemâna tuturor. Atent la dezvoltarea orașelor, pionier în arhitectura emergentă, este un spațiu de schimburi și de învățare, liber și accesibil tuturor.
Frumusețea unui oraș. În 2020, Consiliul Municipal al Parisului a decis să creeze un manifest pentru frumusețea Parisului, pentru a anticipa și armoniza viitoarele dezvoltări urbane, cu două obiective: adaptarea orașului la schimbările climatice și conservarea patrimoniului său. Elaborarea acestui manifest a fost însoțită de o consultare cetățenească, cu mai multe evenimente: consultare online, plimbări urbane, precum și o expoziție, Frumusețea unui oraș.
Această expoziție explorează noțiunea de frumusețe în arhitectură și planificare urbană: un set de viziuni, reguli, tehnici de construcție și practici zilnice în continuă evoluție. Expoziția este împărțită în șapte unități tematice: situl (pentru Paris: Sena); morfologia ca un echilibru între compoziția urbană și patrimoniul popular, între vechiul și noul Paris; peisajul pietonului care formează viața noastră de zi cu zi, de la trotuare la piețe, de la străzi la spații comune; arhitecturile, scările lor în funcție de legislațiile succesive; expresia externalităților, toate acele servicii pe care nu vrem să le vedem, dar care fac viața urbană posibilă; locul celor vii, care trebuie redefinit în lumina crizei de mediu; ospitalitatea, care exprimă capacitatea orașului de a primi și de a proteja, dar și de a permite fiecăruia să se recunoască.
Expoziția este rezultatul a doi ani de cercetare, cu contribuția a 48 de experți (arhitecți, artiști, curatori, istorici, arhitecți peisagiști, filosofi, sociologi, urbaniști etc.).
Legătura cu Bucureștiul
Expoziția pune în perspectivă noțiunea de frumusețe, scoțând-o dintr-o definiție fatalistă sau fixă și readucând-o în contextul politicilor urbane. Deși se concentrează asupra Parisului, expoziția poate servi ca punct de plecare pentru a pune în perspectivă evoluția Bucureștiului și pentru a pune în discuție forma sa actuală, precum și statutul locuitorilor săi, în ceea ce privește calitatea vieții lor.
Frumusețea unui oraș depășește simpla dimensiune estetică. Este limbajul comun al creării orașelor. Ambiția acestui eveniment colectiv este de a explora ceea ce o caracterizează și de a o dezbate, invitându-i pe toți să participe la transformarea sa. Și atunci, suntem convinși că frumusețea Bucureștiul e posibilă. Este suma detaliilor care îl compun. Reconstruirea memoriei Bucureștiului și protejarea ei e despre această frumusețe a vieților noastre în orașul în care locuim. Expoziția despre București a fost realizată cu sprijinul mai multor artiști: Roman Tolici, Nicolae Comănescu, Zoltan Bela, Mugur Grosu, Dumitru Gorzo, Irina Neacșu și fotografi: Alex Gâlmeanu, Andrei Bîrsan, Andrei Pandele, Ștefan Tuchilă, Ana Vasile, Cristian Malide și Alberto Groșescu.
Conceput curatorial expoziție Paris: Alexandre Labasse
Concept curatorial expoziție București: Dorothee Hasnaș
Arhitectură și adaptare: Attila KIM Architects
Parteneri: Ordinul Arhitecților din România, Institutul Francez din România, OMA Vision, Iabilet.ro. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Partener Media Principal: Europa FM
Partener Media: RFI România.