143 de ani de la nașterea Reginei Maria a României

690
Regina Maria a Romaniei

fila de calendar rubrica leviathan.roLa 29 octombrie 1875, s-a născut la Eastwell Park, Anglia, Alexandra Victoria de Saxa-Coburg, viitoarea regină a României, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii, dar şi a ţarului Nikolai al II-lea al Rusiei.

În anul 1892, pe 29 decembrie se căsătorește cu Ferdinand, principele de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României (1914 – 1927). Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României, mama regelui Carol al II-lea.

Încă din timpul campaniei militare din 1913 din Bulgaria, regina Maria s-a implicat activ în acţiunile Crucii Roşii, preocupare devenită şi mai evidentă în timpul războiului de eliberare şi întregire naţională (1916 – 1919), activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor ”mama răniților”. A urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român. A participat la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit, având întrevederi oficiale sau informale cu suveranul englez, cu președintele Statelor Unite ale Americii,Woodrow Wilson, președintele Franței, Georges Clemenceau sau cu reprezentanți de marcă ai mass-media europene. A scris literatură memorialistică.

Membră de onoare a Academiei Române. S-a stins din viață la data de 18 iulie 1938, la Sinaia.

Sursa: www.familiaregala.ro.

Vezi și: ”Din însemnările Reginei Maria pe front” de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.