Știri: Laboratorul teatral se încheie duminică, 1 septembrie 2019 cu trei spectacole (Satu Mare)

48
Fotografie de la repetiții
Fotografie de la repetiții

În perioada 24 august – 1 septembrie 2019, Trupa ”Mihai Raicu” a Teatrului de Nord din Satu Mare a experimentat un proces de lucru nou, în cea de-a doua ediție a Laboratorului teatral. Ca și anul trecut s-a repetat în ritm de atelier, diferența fiind de această dată metoda de lucru: teatru devised. Cele trei echipe de actori coordonate de regizorii: Catinca Drăgănescu, Dragoș Alexandru Mușoiu și Cristian Ban, au construit de la zero trei spectacole-schiță.

Teatrul devised reprezintă o metodă alternativă de lucru bazat pe creaţie colectivă, improvizaţie şi colaj. Scopul său este de a crea spectacole de la zero. Spre deosebire de teatrul clasic, procesul urmăreşte dezvoltarea de text şi coagularea acestuia într-un scenariu original. Membrii echipei sunt solicitaţi să intervină creativ asumându-şi împreună rolurile de regizor şi dramaturg. Pe actori, această formulă îi provoacă să se exprime şi să îşi asume un demers artistic personal. Mesajul teatrului devised este întodeauna reprezentativ şi relevant pentru punctul de vedere critic al artiştilor implicaţi. Rezultă un teatru al momentului.

Spectacolele create în cele nouă zile de laborator: ”De la Eva la 3000 în variațiuni memetice”, ”Un marinar îndrăgostit de o stewardesă” și ”Străluceşte în continuare diamantule tâmpit” vor fi prezentate duminică 1 septembrie, de la orele 18.00, 19.00, 20.00, în Sala Mare și Sala Studio. Intrarea publicului este liberă.

Programarea spectacolelor:

Duminică 1 septembrie 2019, ora 18.00, Sala Mare

”De la Eva la 3000 în variațiuni memetice”

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu. Distribuția: Ioana Cheregi, Cătălin Mareș, Roxana Fânață, Crina Andriucă, Andrei Gîjulete, Sergiu Tăbăcaru, Carmen Frățilă, Sorin Oros

Descriere: #zbang #săvezișisănucrezi #șocșigroază #odatănviață #sănuzicicănaiștiut #wow #nurata #haișitu #dontjudge #pentrucăputem #thenorthwillremember #atențieseia #shareifyoucare

Nerecomandat minorilor sub 14 ani.

Duminică 1 septembrie 2019, ora 19.00, Sala Studio

”Un marinar îndrăgostit de o stewardesă”

Regia: Cristian Ban. Distribuția: Stelian Roșian, Adriana Vaida, Dorina Nemeș, Anca Dogaru, Vlad Mureșan, Tibor Székely, Anca Similar, Ciprian Vultur

”În aceste zile de atelier am încercat să îi provoc pe actori să creeze un scenariu format din mai multe personaje și povești care ar putea exista în lumea asta, dar pe care nici unul din noi nu le-a trăit. M-a interesat intuiția și imaginația lor, felul în care văd ei lumea și cum putem să unim aceste povești într-una mare care ne reprezintă pe toți în aceeași măsură.

A fost un proces foarte interesant pentru mine și am avut plăcerea să mă las surprins de felul în care opt oameni, care nu au mai lucrat așa până acum, au reușit în câteva zile să creeze o lume pe care nici eu nu o credeam posibilă înainte de această întâlnire. Așa s-a născut “Un marinar îndrăgostit de o stewardesă,”  – Cristian Ban.

Duminică 1 septembrie 2019, ora 20.00, Sala Mare

”Străluceşte în continuare diamantule tâmpit”

Regia: Catinca Drăgănescu. Distribuția: Raluca Mara, Romul Moruțan, Andreea Mocan, Alexandra Odoroagă, Andrei Stan, Cristian But, Lucia Maria Racșan, Dana Moisuc.

”Când te uiţi noaptea la cer vezi întotdeauna un punct luminos. Poate fi o lume. Chiar poate fi o altă lume! Câteodată îţi imaginezi cum e lumea asta. Câteodată realizezi că şi tu la rândul tău, cu toate ale tale, faci în cel mai bun caz de un punct luminos pe cerul nopţii. Mă rog, nu tu, planeta. Tu nu faci de un punct luminos. Tu poate eşti punctul negru dintre două particule strălucitoare. Avem nevoie şi de întuneric! Dar când intră în rezonanţă, toate corpurile cereşti cântă.” Catinca Drăgănescu.

www.teatruldenord.ro

Comunicat al Teatrului de Nord din Satu Mare

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.