Miercuri, 12 octombrie 2022, la ora 16.30, la Librăria „Mihai Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu Str. Academiei) va avea loc lansarea volumului Povestiri cu tâlc, fabule pentru copii de Iuliana Dinu, apărut la Editura Leviathan din București, 2022. Prezintă: Costin Tuchilă, critic literar; Pușa Roth, scriitoare: Octavia Crăciun, eseistă; Alexandra Barbu, elevă, clasa a VII-a. Actorii Cristina Constantinescu și Mircea Constantinescu vor citi fragmente din volum.
Cartea, apărută în condiții grafice deosebite, este ilustrată cu desene color de Alexandra Barbu.
„Acest volum de fabule în proză, Povestiri cu tâlc, apărut la Editura Leviathan, se alătură altor trei volume de fabule în versuri, destinate copiilor mici, dar și celor mai mari. Ele pot fi citite în școli, acolo unde programa școlară prevede studierea fabulei.
Am ales literatura pentru copii, deoarece o mare parte din viață mi-am petrecut-o în mijlocul acestor ființe minunate. În felul acesta, le-am cunoscut bine preocupările, deprinderile, putând să le descopăr cu ușurință și micile abateri de la o comportare corectă.
Astfel, morala fiecărei fabule vine să sublinieze într-o manieră elegantă greșelile pe care le fac copiii în relațiile lor cu prietenii, colegii, părinții. Toate fabulele sunt comice, distractive, cu aspecte din viața lor, puse pe seama necuvântătoarelor și, ce-i mai important, educative, într-o vreme atât de tulbure.
Mă bucur că fabulele mele au trecut testul în fața copiilor, părinților, dar și al educatorilor. Ele au un ecou pozitiv ce se desprinde din reacțiile și bucuria manifestată de copii în urma întâlnirilor mele cu ei, la nenumăratele invitații pe care le-am onorat în grădinițe și școli.
După fabulele mele se pot face scenete, piese de teatru, spectacole pentru copii în cadrul activităților extrașcolare, dar și la serbările școlare ale elevilor, așa cum s-a întâmplat deja în unele unități de învățământ.
Bucuria copiilor la citirea fabulelor, dar și interesul celor care îi pregătesc mă face să continui să scriu pentru ei.” – Prof. Iuliana Dinu.
„Subintitulate fabule pentru copii, povestirile din recentul volum al Iulianei Dinu reprezintă o incursiune în universul miraculos al celor mici, acolo unde cele mai simple fapte și întâmplări se circumscriu unui alt fel de călătorie inițiatică. Lumea se dezvăluie treptat, regulile ei se învață din experiențe aparent lipsite de însemnătate (o plimbare prin pădure sau la iazul de la marginea satului, sau o vizită la bunici etc.) și din interacțiuni (sub formă de joc) cu vietăți personificate. Pisicile, cățelușii, veverițele, ursul, vulpea și lupul, broscuțele, mierlele, ciocănitoarea și o sumedenie de alți locuitori ai microcosmosului în care Maia, Adela și alte fetițe/băieței descoperă valori și conduite morale, nu sunt ceea ce tradițional s-ar numi «măști». Chiar dacă vulpea, de exemplu, are viclenia ca o constantă caracterială, ea nu reprezintă pe cineva anume, în spatele măștii animaliere nu se ascunde o tipologie umană sancționabilă, ea este o vulpe și atât, un personaj care-i dă posibilitatea autoarei să le descopere micilor ei cititori un tâlc/o morală, o învățătură, un sfat: «Copii, întotdeauna să fiți de partea adevărului, să veniți în ajutorul celor condamnați pe nedrept!» (Judecata). […] Aventura cunoașterii este, de fapt, tema ilustrată de fiecare povestire în parte, tâlcul/morala așezată în final, în buna tradiție a fabulei clasice, reprezentând, concentrat, o viziune despre lume și viață pe care cei mici ar trebui/ar putea să și-o însușească.” – Valeria Manta Tăicuțu, fragmente din cronica În „poiana cu povești”, revista „Leviathan”, nr. 3 (16), iulie–septembrie 2022, pp. 92–93.
Vezi Editura Leviathan, click aici.
Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.