Știri: Lansarea albumului Portret dirijoral Cristian Măcelaru la Editura Casa Radio (30 noiembrie 2020)

105
banner ECR Cristian Macelaru ONR - Ceaikovski Dvorak 1

logo rubrica musica leviathan.roLuni, 30 noiembrie 2020, Editura Casa Radio va lansa albumul Cristian Măcelaru – Orchestra Națională Radio. Ceaikovski, Dvořák. Evenimentul va începe la ora 11.00, pe pagina de Facebook a Editurii Casa Radio, cu o prezentare audio-video a albumului, ce ne va oferi ocazia unică de a asculta gânduri rostite de însuşi dirijorul Cristian Măcelaru, și va continua cu difuzarea compact-discului, începând cu ora 11.30, la postul Radio România Muzical, partener la realizarea acestui album.

În ajunul sărbătoririi Zilei Naționale a României, promovarea oamenilor care ne fac cinste, nouă, românilor, și care pot constitui modele pentru tinerele generații este cu atât mai binevenită. Un model este şi dirijorul român Cristian Măcelaru, probabil cel mai bine cotat dirijor român al ultimilor ani din perspectivă internaţională.

La 30 noiembrie 1928, publicul aflat în fața aparatelor de radio a asistat la inaugurarea primei stagiuni (live) de concerte simfonice din țara noastră. Acest prim concert susținut de Orchestra Radio, sub conducerea compozitorului și dirijorului Mihail Jora, a fost, practic, actul de înființare al Orchestrei Simfonice Radio (astăzi Orchestra Națională Radio). De 92 de ani, Orchestra Națională Radio – da, un alt model! – contribuie neîntrerupt la edificarea vieții artistice românești.

Astăzi, dirijorul Cristian Măcelaru și Orchestra Națională Radio se reunesc pentru a prezenta publicului român acest nou album de colecție: Cristian Măcelaru – Orchestra Națională Radio. Ceaikovski, Dvořák. Compact-discul este al doilea album-portret dirijoral al reputatului artist roman apărut la Editura Casa Radio.

Stabilit, încă din adolescență, în Statele Unite ale Americii, Cristian Măcelaru s-a format ca dirijor şi şi-a început spectaculos activitatea: a ajuns mai întâi dirijor-asistent al Orchestrei Simfonice din Philadelphia. Ulterior a condus Orchestra Simfonică din Chicago și Filarmonica din New York; în stagiunile recente, Cristian Măcelaru și-a consolidat ascensiunea şi în Europa, prin colaborări cu Filarmonica din Berlin, cu Orchestra Regală „Concertgebouw” la Amsterdam şi prin debutul din 2019 la Festivalul BBC Proms de la Londra. Odată cu începutul stagiunii 2019–2020, Cristian Măcelaru a preluat, ca dirijor principal, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln, iar începând cu stagiunea 2021–2022 va prelua și postul de Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

„Cred că toată lumea are discuri preferate, la care revine ca la un prieten și la care, cu fiecare întâlnire, descoperă ceva frumos, o latură diferită. Țin minte, în lunile în care ascultam numai Simfonia a V-a de Beethoven, că așteptam să ajungă la momentele pe care le știam deja, dar de fiecare dată parcă ajungea acolo puțin diferit. Acea diferență era cea care mă transforma în interior. Îmi doresc să primiți acest disc, care anterior a fost experimentat live, în același fel: ca pe un prieten. În momentul în care există un disc care ne place, e foarte frumos să avem acest prieten lângă noi, mai ales acum când accesul la muzica live e limitat.” – Cristian Măcelaru.

Detalii album: www.edituracasaradio.ro

https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=136&prod=2636

Pagina de Facebook a Editurii Casa Radio: https://www.facebook.com/edituracasaradio.radioromania

Comunicat al Editurii Casa Radio

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.