Știri: Lansarea antologiei ”Viscolesc zăpezile albastre – 50 de poeți evrei născuți în România” (24 octombrie 2019, Tel Aviv)

59
viscolesc-zăpezile-albastre

logo carte rubrica leviathan.roInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui lansarea antologiei de poezie Viscolesc zăpezile albastre – 50 de poeți evrei născuți în România, realizată de Edgard Bitel și apărută în 2019 la Editura Tipo Moldova, Iași, 2019, în cadrul unui nou eveniment al Cafenelei Românești. Cu această ocazie va fi prezentat și numărul 2/2018 al revistei ”Euphorion”, a filialei Sibiu a USR, ediție dedicată scriitorilor israelieni de limba română, intitulată Diaspora literară românească din Israel.

Evenimentul, desfășurat în limba română și moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, va avea loc joi, 24 octombrie 2019, cu începere de la ora 17.00 și va beneficia de prezența și participarea, din România, a prof. univ. dr. Dumitru Chioaru, care prefațează volumul. La eveniment va participa, de asemenea, Biti Caragiale, redactor, jurnalist, colaboratoare la publicația israeliană de limba română ”Jurnalul Săptămânii” și membră fondatoare a Cercului Cultural de la Haifa.

Manifestarea va include un recital de poezie, în lectura actorilor Sandra Sadé (Teatrul Cameri din Tel Aviv) și Ilan Shani. Totodată, va exista un moment muzical, în cadrul căruia Elena Cercel și Rely Shwartzberg vor interpreta melodii pe versuri ale unor poeți incluși în antologie (Tania Lovinescu și Liviu Deleanu).

În prefața intitulată O antologie demult așteptată, Dumitru Chioaru notează următoarele: ”Antologia cu inspiratul titlu al volumului Viscolesc zăpezile albastre, alcătuită de Edgard Bitel, scriitor evreu stabilit după decembrie 1989 în Israel, arată că numărul scriitorilor evrei care au scris/scriu în limba română este mult mai mare, iar contribuția lor cu atât mai bogată. Din cei cinzeci de scriitori selectați de el, majoritatea sunt poeți, dar există și unii care au scris mai întâi poezie, după care s-au afirmat în alte genuri: exemple fiind Felix Aderca și Max Blecher, sau romancieri, Aurel Baranga, ca dramaturg, sau în altă parte, precum Victor Brauner în pictură. Cei cincizeci de poeți nu sunt antologați în ordine cronologică, chiar dacă aceasta ar fi demonstrat mai bine vechimea și continuitatea contribuției scriitorilor evrei la dezvoltarea literaturii române, începând cu Avram Rodion Steuerman (n. 1872), până la Bianca Marcovici (n. 1952), Edgard Bitel preferă însă ordinea alfabetică, antologia lui cuprinzând pentru fiecare poet o fișă de dicționar și câte două poezii reprezentative, unele bine cunoscute, altele diferite de cele din alte antologii. […] Salut, așadar, ca pe un veritabil eveniment cultural inițiativa alcătuirii cu gust estetic și rigoare științifică de către Etgard Bitel a antologiei Viscolesc zăpezile albastre în care cincizeci de poeți evrei și o sută de poezii publicate în limba română provoacă irezistibil la lectură.”

Etgard Bitel (n. 1949) a debutat ca poet în anul 1969 în revista Academiei Militare, fiind apoi inclus în volumul colectiv Timpul nostru miracol, apărut în 1972, sub egida cenaclului literar ”Neagoe Basarab” de la Piatra Neamț. În cadrul Centrului de librării al județului Neamț a organizat peste 50 de lansări de carte ale unor nume prestigioase din literatura română și a participat la organizarea a zece târguri de carte. În 1990 s-a stabilit în Israel și a înființat Editura ”Betapress”, unde au apărut trei ediții ale almanahului ”Enigma”, publicația ”Or Ashdod”, publicația ”Pro și Contra ” a Cercului Literar de la Petah Tikva, volumul de proză Visări al Laurei Bitel, alături de volumele personale de poezii Intersecții și Femina. În anul 2018 a tradus piesa de teatru Noii infractori a scriitoarei israeliene Edna Mazia, care a fost pusă în scenă la Teatrul Național din București, în regia lui Ion Caramitru. Este laureat al mai multor concursuri de poezie din România și a fost distins cu Premiul pentru dramaturgie al Teatrului Național din Craiova, în anul 1986. În 2018 a reprezentat Israelul la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetul Marmației și la Serile de poezie ”Nichita Stănescu” de la Desești.

Dumitru Chioaru este doctor în filologie în 1998 al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în prezent fiind profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu şi redactor-şef al revistei ”Euphorion”. A publicat numeroase volume de poezie, alături de cărți de critică literară și eseuri. Împreună cu Ioan Radu Văcărescu a publicat, în 1998, Antologia poeziei româneşti de la origini până azi. Traduceri din poezia lui au apărut în reviste şi antologii din Belgia, Franţa, Germania, Italia şi SUA. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN-Clubului Român şi al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.