Știri: Lansarea ulimului volum din trilogia ”Codex Aureus” de Silviu Radu (24 aprilie 2019)

65
codex aureus mnlr

logo carte rubrica leviathan.roMuzeul Național al Literaturii Române din București și Editura Proilavia vă invită miercuri, 24 aprilie 2019, de la ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea ultimului volum din trilogia ”Codex Aureus”, ce poartă semnătura lui Silviu Radu, ”Codex Aureus – Ultimul pion”.

Invitați: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Dragoș Neagu, directorul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” din Brăila, regizorul Igor Cobileanski, Mircea Chelaru, general de armată (rez.), eseist, istoric. Vor dezvălui câteva din dialogurile volumului abia apărut actorii Olga Delia Mateescu, George Custură, Răzvan Popa și studenta Gabriela Enescu. 

Subiectul trilogiei lui Silviu Radu este celebrul manuscris ”Codex Aureus”. Aidoma viorii lui Nicolo Bussotti, cunoscută și sub numele de ”Vioara roșie”, ”Codex Aureus” își spune și el povestea. Destinul aproape mistic al acestei viori rarisime, creație a unui lutier italian, a atins sufletele a milioane de oameni. ”Codex Aureus”, atât cel real, cât și cel imaginat de Silviu Radu, parcurge parcă același destin, transcende moartea și viața, distanțe și epoci, într-un pelerinaj prin lume și timp. ”Codex Aureus” este un fragment dintr-un tetraevangheliar latin pe pergament realizat la comanda lui Carol cel Mare (742 – 814), în anul 810. În anul 806 împăratul, încheind expedițiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, asistat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperială din Aachen a întemeiat Schola Palatina, unde se studiau gramatica, retorica, greaca, muzica și scrierea caligrafică. La îndemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericești și a impus transcrierea în formă artistică a cărților religioase și juridice. Manuscrisul este o adevărată perlă, de valoare inestimabilă, exemplar unic și rarisim, atât prin calitatea excepţională a ilustraţiei, cât şi prin faptul că a fost scris integral cu cerneală de aur. Au fost realizate, din iniţiativă germană, două facsimile ale manuscrisului integral, la München în 1967 şi la Lucerne în 2000.

Trilogia ”Codex Aureus” lasă loc imaginației cititorului să se manifeste. Când a început să scrie primul roman din trilogia ”Codex Aureus”, Silviu Radu a chibzuit bine. ”M-am gândit că eu, ca cititor, n-aș vrea să las cartea din mână până nu ajung la ultima filă. Aș citi pe nerăsuflate doar o poveste în care suspansul, istoria și acțiunea se îmbină deplin, fără să le pot vedea separat. Cred că scrisul nu este o profesie, ci o pasiune care te consumă fără oprire, la fel de tare cum cred că doar un spirit liber poate învinge timpul. Prima parte a trilogiei nu doar învinge timpul, dar îl face să devină mic în fața unor mize uriașe”, afirmă Silviu Radu, care de altfel a lucrat timp de două luni și la scenariul în vederea realizării unui viitor film, iar Igor Cobileanski a acceptat să semneze regia.

Silviu Radu s-a născut la 29 iulie 1972 la Brăila. A urmat cursurile Liceului ”Nicolae Iorga” din Brăila. A studiat economia la Universitatea ”Eftimie Murgu”, a absolvit Institutul Diplomatic Român, Colegiul Național de Apărare, Colegiul Național de Afaceri Interne. A cochetat cu scrisul pe blogul personal din 2014. În 2017 a lansat la Brăila primul său roman de ficțiune din trilogia ”Codex Aureus”, intitulat ”Codex Aureus – Nume de cod”. În 2018, al doilea volum, ”Codex Aureus – Cele 3 pergamente”. Tot atunci a apărut și varianta în engleză a primului volum. La începutul lunii aprilie 2019, Editura Proilavia a scos pe piață și al treilea volum, ”Codex Aureus – Ultimul pion”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool, AGERPRES, Trinitas.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.