Știri: Concert extraordinar de Paște la Opera Națională București (24 aprilie 2019)

92
concert de paste onb

logo rubrica musica leviathan.roMiercuri, 24 aprilie 2019, la ora 18.30, la Opera Naţională Bucureşti are va avea loc concertul extraordinar cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mihnea Ignat, în calitate de invitat al primei scene lirice a ţării. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

În program: Uvertura ”Marele Paște rus” de Nikolai Rimski-Korsakov; Concerto pathétique pentru pian și orchestră de Franz Liszt – solistă: Ioana Maria Lupașcu – invitată; Requiem de Gabriel Fauré – soliști: Cristina Maria Oltean, Lucian Petrean. Orchestra și Corul Operei (maestru de cor: Daniel Jinga).

Regizorul evenimentului, Claudia Machedon, despre concertul de pe scena Operei Naționale București organizat cu ocazia sărbătorilor pascale: ”Concertul de Paște cuprinde trei lucrări. Ce au în comun, în afara faptului că sunt compuse în a doua jumătate a secolului XIX, este vitalitatea, forța mesajului. Rimski-Korsakov preia teme liturgice rusești și reușește să transpună în muzica sa atât caracterul lugubru, cât și bucuria sărbătorii. Concertul patetic pentru pian și orchestră al lui Liszt este nu doar plin de patos, prin definiția pateticului, ci și eroic. În Requiem, Fauré are o viziune senină asupra morții, reprezentând mai degrabă o eliberare, prin efectul cathartic al muzicii, decât o experiență dureroasă. Ca propunere regizorală, spectacolul-concert susține aceste teme și devoalează o atmosferă ecleziastică, în care Lumina este motorul principal. Sperăm ca evenimentul să ofere o înțelegere mai profundă, senzorială, a tainei Sfintei Învieri și să mulțumească sufletul spectatorilor noștri.”

Dirijorul Mihnea Ignat, despre concertul primei scene lirice a țării: ”Este pentru mine o deosebită onoare să mă aflu la pupitrul Orchestrei și Corului Operei Naționale București cu ocazia concertului pascal, onoare întrecută doar de bucuria de a împărtăși cu dumneavoastră muzica pe care am pregătit-o cu drag împreună cu colegii mei. Programul din această seară cuprinde, pe de o parte, două lucrări din repertoriul tipic pentru această perioadă a anului, Uvertura Marele Paște rus de N. Rimski-Korsakov și Recviemul de G. Fauré, iar pe de altă parte, Concerto pathétique pentru pian și orchestră de F. Liszt, o lucrare necunoscută, dar care completează în același spirit de sărbătoare programul nostru. Sperăm ca prin intermediul muzicii să vă aducem în suflet bucuria unui nou început, dorința de a fi mai buni cu aproapele și mai sinceri cu noi înșine. Sărbători Fericite și liniștite!”

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.