Știri: Lansarea volumul „Negro y rojo” de Ioan T. Morar, la Barcelona (14 decembrie 2016)

977
Negro y Rojo - Negru si rosu - Ioan. T. Morar Barcelona Madrid

Pe 14 decembrie 2016, la ora 19.00, Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert (Carrer de la Indústria, 295, 08041 Barcelona – Metro Camp de l’ Arpa, línea 5) va găzdui prezentarea celei mai noi traduceri în limba spaniolă a volumului „Negro y rojo” de Ioan T. Morar. La eveniment vor participa autorul și criticul literar Cecilia Dreymüller.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Volumul „Negru și roșu” („Negro y rojo”) a fost nominalizat la Premiul „Cartea Anului 2013„, acordat de revista România literară.

Lucrarea prezintă viața lui Georgian Nicolau, un tânăr promițător, elev fruntaș al Liceului Militar din Câmpina. Admirat de colegi și apreciat de dascăli, Georgian țintește cu ardoare o carieră de ofițer, care l-ar ajuta să se rupă de trecut, de colonia de țigani de unde provine și de casa mizeră în care au rămas mama și frații săi.

Tenul deschis la culoare, ochii albaștri și trecutul de român neaoș pe care și-l inventase, au mascat extrem de bine secretul lui Georgian, iar visul său de mărire ajunge să capete contur real. Urcă pe scara ierarhică și, după cucerirea Odessei, ajunge un apropiat al idolului său, Mareșalul Ion Antonescu. Ca în orice thriller psihologic, trecutul pe care s-a străduit să-l ascundă iese, în cele din urmă la suprafață când, împreună cu alți țigani din România, sora și mama sa sunt deportate în Transnistria, din ordinul mareșalului. Este momentul în care tânărul ofițer este obligat să ia o decizie, iar viața lui își va schimba cursul, odată cu schimbările majore care vor afecta istoria României.


Negro y rojo – Ioan T. Morar

Georgian Nicolau, un joven gitano de ojos azules y piel clara, quiere romper con su pasado desordenado, sucio. Además de un físico agraciado la ambición y el oportunismo le ayudan a que su sueño se haga realidad. Hace una brillante carrera militar y el destino quiere que participe en la toma de Odessa por el ejército rumano durante la segunda guerra mundial. Pero cuando se entera de que sus familiares más próximos están entre los deportados, cuyo destino cruel se avecina, tiene que tomar una decisión…

Este Bildungsroman sui géneris, situado en un entorno histórico de entreguerras y la secunda guerra mundial, muy a conciencia elegido por el autor, cumple con su intención de enfrentar la ficción al olvido. Negro y rojo es la primera novela de la literatura rumana que aborda dos temas tabú hasta ese momento: la deportación de los gitanos a Transnistria y el genocidio cometido por el ejército rumano contra los judíos de Odesa. Una gran contribución a la autocrítica nacional rumana, a pesar de que llegue con retraso.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.