Știri: Ljubica Vraneš și Dragoljub Bajić, invitați în spectacolul ”Carmen” de pe scena Operei Naționale București (15 decembrie 2019)

41
Imagine din spectacolul ”Carmen” de Georges Bizet, Opera Națională București. Fotografie de Sebastian Bucur
Imagine din spectacolul ”Carmen” de Georges Bizet, Opera Națională București. Fotografie de Sebastian Bucur

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă duminică, 15 decembrie, ora 18.30 spectacolul Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Pentru această reprezentație publicul spectator îi va putea urmări pe mezzosoprana Ljubica Vraneš în rolul Carmen și pe basul Dragoljub Bajić interpretând rolul Zuniga, în calitate de invitați pe scena Operei Naționale București. Distribuția, click aici

Opera Carmen reprezintă un caz rar în lumea teatrului muzical. Dacă în ceea ce privește alte lucrări părerile pot fi împărțite, în legătură cu Carmen, muzicologii și publicul, elita și spectatorii din balcon, specialiștii și necunoscătorii sunt toți de acord: este o capodoperă. Mai important, această creație depășește barierele naționale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai bună operă compusă vreodată în Franța, iar după introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis că în zece ani va fi cea mai populară lucrare de operă din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o ”una dintre cele mai originale capodopere din literatura de operă”.

Ljubica Vraneš (dreapta). Foto: Sebastian Bucur, ONB
Ljubica Vraneš (dreapta). Foto: Sebastian Bucur, ONB

Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o luptă în arenă, la finalul căreia nu există învingători, ci numai învinși, starea continuă de conflict fiind întreținută de prestația interpreților, îndrumați de către regizoarea Marina Emandi Tiron să redea în forță emoțiile personajelor.

Una dintre cele mai îndrăgite creații de operă din toate timpurile Carmen de Georges Bizet reprezintă astăzi o provocare atât pentru regizori, cât și pentru coregrafii care pun în scenă suita semnată Georges Bizet/Rodion Șcedrin. Chiar și cele mai nonconformiste montări, care uneori aduc acțiunea în contemporaneitate, nu pot ocoli atmosfera cu specific spaniol sugerată de muzică. Sonoritățile de inspirație folclorică folosite de compozitorul Georges Bizet impun la fiecare punere în scenă prezența unor elemente care situează acțiunea la Sevilla, un oraș plin de culoare, zgomot de castaniete și de pași flamenco. În acest spirit este construit și spectacolul de pe scena Operei Naționale București, în tonuri calde, în care abundă nuanțe de galben, portocaliu și roșu.

Următoarea reprezentație va avea loc duminică, 23 februarie 2020, începând cu ora 18.30.

Montaj: Sebastian Bucur/Opera Națională București

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10.00 – 13.00 și 14.00 – 19.00).

Sponsor oficial: Enel Green Power. Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas. Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha. Partener de tradiție: RFI România.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde.

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.