Știri: „Lumières d´Europe” la București: concerte și conferințe cu instrumentiști de prestigiu din Europa

17
Foto: Cristina Tănase
Foto: Cristina Tănase

Logo Festival Enescu„Lumières d´Europe” este un proiect de rezidență muzicală lansat de violonistul francez David Grimal, format din 3 sesiuni ce au loc în perioada 2022–2024. Festivalul Internațional „George Enescu” are plăcerea de a fi partener al celei de-a doua sesiuni de lucru a acestui program cultural, ce are loc la București în perioada 1–10 septembrie și este inclusă ca Eveniment conex în programul celei de-a 26-a ediții a Festivalului. 14 artiști au fost selectați pentru oportunitatea de a lua parte la sesiuni multidisciplinare și de a cânta alături de muzicieni renumiți. Din program fac parte 4 conferințe, susținute la Institutul Francez din București și 5 concerte susținute de bursierii programului alături de muzicienii invitați.

Prima sesiune a programului „Lumières d´Europe” a avut loc la Paris, în 2022, iar ce-a de-a treia va avea loc în 2024 în orașul Rehovot din Israel. Sesiunea 2023 are loc la București, sub Înaltul Patronaj al UNESCO, este susținut de Ambasada Franței la București, de Institutul Francez și de Artexim, organizatorul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Viziunea din spatele proiectului, în cuvintele fondatorului, David Grimal, pune accentul pe caracterul unificator al artei și în mod deosebit al muzicii: „În 1945, Romain Gary publica cartea L’Education européenne, primul roman dintr-o serie care stă mărturie pentru iubirea pe care faimosul scriitor o purta unei Europe în plină destrămare, la acea vreme. Făcea apologia unei Europe a iluminării, a valorilor universale precum libertatea, egalitatea și încrederea în inteligența umană. Există o fraternitate, adesea imperfectă, între Europa soldaților din tranșee și cea a artiștilor, a gânditorilor și a acelor mari realizări ale ființelor omenești, ce lucrează constant la construcția unei utopii, a unui continent unit, liber și care trăiește în pace.”

În cadrul sesiunii ce are loc în această perioadă la București „Lumières d´Europe” oferă unui număr de 14 muzicieni selectați oportunitatea de a lua parte la sesiuni multidisciplinare alături de muzicieni renumiți și să cânte alături de aceștia. Programul include 5 concerte susținute de bursierii programului alături de muzicienii invitați, instrumentiști de prestigiu din Europa: pianistul Philippe Cassard, violista Diemut Poppen, violoncelista Anne Gastinel și directorul artistic al programului, violonistul David Grimal. Concertele au loc la Universitatea Națională de Muzică din București, Palatul Mogoșoaia și Teatrul Godot, Sala Colloseum. Detalii despre programele concertelor se pot găsi aici.

Din programul proiectului „Lumières d´Europe” fac parte și 4 conferințe ce au avut loc la Institutul Francez în zilele de 2, 3, 4 și 5 septembrie. Temele puse în discuție au fost: „De ce să mai compunem muzică în secolul 21?”, alături de compozitorul Eric Montalbetti, „Avangarda și muzica românească”, conferință susținută de Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă din București, „Revoluții în fizică la începutul secolului al 20-lea”, la care a luat parte Serge Haroche – laureat al premiului Nobel în fizică și „George Enescu – revizuiri postume”, o conferință-dialog cu Sever Voinescu, director „Dilema Veche”, în dialog cu Valentina Sandu-Dediu, rector al New Europe College.

Despre Festivalul Internațional „George Enescu”

Festivalul Internațional „George Enescu” este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”/”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG

Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Parteneri media principali:
 Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.

Comunicat al ARTEXIM

*

Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.