Știri: „Martorul 77”, un documentar despre Vieți care salvează vieți, în premieră la DIGI LIFE (1 decembrie 2020)

45
MARTORUL 77 AFIȘ

logo rubrica imago leviathan.roTurismul montan din România, pe cât este de frumos și apreciat, pe atât este de periculos pentru cei care se încumetă să-l cunoască din inconștiență sau pentru a-și testa limitele. Dragostea de munte face din ei victime inclusiv astăzi când salvamontiști extrem de bine pregătiți și echipați își pun în pericol propria viața pentru a o salva pe a lor.

„Cu mândrie putem spune că România este una din țările cu tradiție în turismul montan. Primele forme de organizare montană datează de undeva de la jumătatea anilor 1800. Suntem cei care am înființat un club de turism montan în România, la 15 ani după ce s-a inventat primul club din lume”, evocă Sabin Cornoviu, președinte Salvamont România și director al Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.

Muntele atrage un număr impresionant de turiști de la an la an și nu puțini sunt cei care cred că-l pot cuceri fără o minimă pregătire și experiență. Cei mai mulți ajung la aceste concluzii când deja e prea târziu și singura speranță de a ieși din labirintul naturii rămâne salvamontistul.

„Am participat la mai multe expediții, dar dragostea de munte  îți spune «Hai, fă și ceva pentru turiști, nu doar pentru tine». Atunci când s-a dat decretul în 1969 și s-a legiferat activitatea, am intrat și eu în rândul salvamontiștilor”, își amintește debutul în calitate de salvamont, Mircea Opriș, maestru al sportului în alpinism.

Toți salvamontiștii, pe lângă dragostea față de munte care îi animă, au la bază un profund crez uman. O parte importantă dintre salvamontiști sunt voluntari care își riscă viața din iubire față de munte și semeni. Această meserie are deja o puternică tradiție în România și ea pornește din cele mai nobile intenții.

„Vrem să lăsăm în urma noastră ceva care să ne reprezinte pentru viitor. Fiecare șef de serviciu trebuie să-și pregătească oameni pentru mai târziu. Nu este o meserie în care ți-ai trimis oamenii la un curs la o școală și gata devine marele salvamontist. Din salvator poți deveni victimă oricând”, consideră Puiu Constantin, Salvamont Sibiu.

Frumusețea muntelui este o sabie cu două tăișuri și acest lucru îi știu foarte bine salvamontiștii, adevărați eroi ai munților.

Documentarul Martorul 77, care va putea fi vizionat în premieră națională pe DIGI LIFE, la data de 1 decembrie 2020, la ora 22.00, descrie printr-o serie de interviuri meseria de salvamontist și sentimentul de sacrificiu și dragoste față de munte pe care toți salvamontiștii îl cultivă, în special cei voluntari care își pun viața în pericol pentru a salva alte vieți omenești.    

Martorul 77 face parte dintr-o serie de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești și care vor fi difuzate pe DIGI LIFE.

Filmul este o producție Oblique Media Film și Atic Pictures, regizat de Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul OMD, Media Investment, Publicis Groupe, Intersnack, Ogilvy, Jysk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.