Știri: Moațele din Câmpeni – Alba aduc sunetul de tulnic la Carnavalul de la Veneția (18 februarie 2017)

1346
Grupul de tulnicarese Moatele din Campeni Alba tunic -2
Sursă foto: Igna Cornel, https://plus.google.com/117859994298820373434

“Tulnicul“, spune tulnicăreasa Ana Maria Gligor, este un instrument arhaic, de pe vremea dacilor, făcut de oameni simpli, oameni ai pădurilor, oameni care au gasit soluția de a-l face (…) pe lemn să cânte.” Conform Dicționarului de termeni muzicali (DTM) și a Tezaurelor terminologice din cadrul Institutului de Memorie Culturală (cIMeC.ro), tulnicul este un instrument aerofon, cu formă tubulară, deschisă la ambele capete, care produce sunete muzicale cu ajutorul curentului de aer dirijat prin interiorul său. Tulnicul reprezintă unul dintre cele cinci tipuri de bucium, întâlnite pe povârnișurile de miazăzi și de răsărit ale Carpaților, în munții din nordul țării și din Munții Apuseni. Un artizan autentic spune că, de fapt, lemnul nu încetează niciodată să cânte: în pădure arborele “viersuiește” la fiecare adiere de vânt, iar când se preschimbă în tulnic, glasuiește bucuria, tristețea sau dorul din sufletul omului.

Glasul tulnicelor din Apuseni va glăsui sâmbătă, 18 februarie 2017, începând cu ora 12,30, la Veneția, împletindu-și glasul cu cel al apelor Mării Adriatice, insinuîndu-se miraculos printre măștile venețiene. Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu VELA Spa şi Ateneo Veneto, organizează, în cadrul ediţiei din acest an a Carnavalului de la Veneţia, un itinerar muzical ce va fi susţinut de grupul de tulnicărese «MOAŢELE» din Câmpeni – Alba.

Traseul muzical va începe la ora 12,30 – Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (Campo Santa Fosca – Cannaregio 2214); ora 13,30 – TIM Future Center din Veneţia (Campo San Salvador 4826); ora 14,30 – Ateneo Veneto din Veneţia (Campo San Fantin 1897) şi se va încheia în Piaţa San Marco.

Grupul de tulnicărese «MOAŢELE» din Câmpeni – Alba a fost înfiinţat în anul 2006 şi are în componenţă tinere talentate şi iubitore de folclor, care doresc să ducă mai departe acest vechi obicei: cântatul din tulnic.

Până în prezent au participat la mai multe evenimente culturale, cum ar fi: deschiderea spectacolului folcloric în cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti (2008) cu participarea a 49 de preşedinţi de stat; marcarea intrării României în cadrul Uniunii Europene la Bucureşti (2007); participarea la deschiderea diferitelor evenimente culturale organizate sub egida Institutului Cultural Român în Spania, Germania, Austria, Franţa şi România etc.; deschiderea unor importante evenimente folclorice cum ar fi: Festivalul de Folclor de la Mamaia, Festivalul «Strugurele de Aur» din Alba Iulia, Festivalul «Ioan Macrea» din Sibiu, Festivalul «Maria Lătăreţu» din Târgu Jiu, Festivalul «Maria Tănase» din Craiova, Festivalul «Sus, sus, sus la moţi în munte» din Câmpeni, Festivalul «Mureş, pe marginea ta» din Ocna Mureş etc. Grupul de tulnicărese «MOAŢELE» colaborează cu Ansamblul «Doina Moţului», responsabil pentru o varietate de evenimente tradiţionale organizate în zona Ardealului, cu precădere în Ţara Moţilor.

Itinerariul muzical este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român şi face parte din programul oficial al Carnavalului de la Veneţia 2017.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.