Știri: Manifestări culturale la Biblioteca Judeţeană din Buzău

277
Biblioteca Județeană ”Vasile Voiculescu” Buzău
Biblioteca Județeană ”Vasile Voiculescu” Buzău

Sub genericul Un centenar, o bibliotecă: 125 de ani de bibliotecă publică la Buzău”, se desfăşoară zilele acestea în municipiul amintit mai multe evenimente prin care sunt celebrate atât instituţia creată de Basil Iorgulescu în anul 1873, cât şi personalitatea scriitorului Vasile Voiculescu, al cărui nume îl poartă Biblioteca Judeţeană Buzău și a cărui naştere este sărbătorită pe 27 noiembrie.

Manifestările au început pe 16 noiembrie 2018, când, în parteneriat cu Colegiul Naţional ”B. P. Haşdeu” din localitate, s-a desfăşurat sesiunea de referate şi comunicări ale elevilor, cu tema ”Viaţa şi opera lui Vasile Voiculescu”. Invitatul acestei sesiuni a fost Luigi Bambulea, cercetător la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Elevilor preşcolari le-a fost rezervată ziua de 19 noiembrie, ei putând să participe la concursul de desene ”Personajul preferat”.

Astăzi, 21 noiembrie 2018, începând cu ora 12.30, se desfăşoară întâlnirea liceenilor în cadrului Clubului de lectură ”3,14”. Publicul va putea să participe la întâlnirea cu mai mulţi scriitori joi, 22 noiembrie, începând cu ora 14.00, atunci fiind programate lansări de carte: ”Clipa aceea” de Elena Liliana Popescu, ”Pe uliţa mijlocie” de Passionaria Stoicescu, ”Mărturii buzoiene în colecţiile Bibliotecii Academiei Române” de Ilie Mândricel, ”Patria amară” de Lucian Mănăilescu, ”Cartea cu femei” de Nicolae Pogonaru şi ”Călător” de Titi Damian.

Scriitorii, jurnaliştii şi bibliotecarii cu origini buzoiene sunt aşteptaţi vineri, 23 noiembrie 2018, la întâlnirea cu publicul, de la ora 11.00, iar după aceea se va vernisa expoziţia fotodocumentară ”125 de ani de bibliotecă publică în 125 de imagini”.

Marți, 27 noiembrie se va desfăşura ultima dintre manifestările acestei sărbătoriri a bibliotecii, având titlul ”Centenar în centenar”, în cadrul căruia se va lansa cel de-a 100-lea număr al publicaţiei ”Curierul zoriştean”.

Întreaga suită de evenimente este organizată de Biblioteca Judeţeană ”Vasile Voiculescu” Buzău, Consiliul Judeţean Buzău şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Biblioteculor Publice din România, Filiala Buzău.

În 1873, Basil Iorgulescu (1847 – 1904) a pus bazele primei biblioteci publice la Buzău, totodată constituind în oraş prima colecţie muzeală. Născut la Câmpulung Muscel, Iorgulescu s-a stabilit în Buzău datorită profesiei, fiind numit profesor de geografie la Gimnaziul ”Tudor Vladimirescu”, actualul Colegiu Naţional ”B. P. Hasdeu”. A realizat importante studii de geografie a judeţului, a ajuns în timp directorul gimnaziului amintit şi a contribuit decisiv la viaţa cultural-ştiinţifică a urbei. Preocupările sale au fost din multe domenii, de la literatură la istorie, de la sociologie la educaţie.

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.