Știri: Muzeul Național al Literaturii Române din București, online (6–12 aprilie 2020)

104

rubrica museum leviathan.roActivități MNLR planificate în online (cont Facebook, YouTube, Instagram, site) pentru perioada 6 aprilie–12 aprilie 2020

În perioada 6 aprilie – 11 aprilie 2020, în fiecare zi, de la ora 9.00, pe pagina de Facebook se vor posta scurte înregistrări realizate de muzeografii de la Casele Memoriale ale MNLR (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”), sub genericul De la Case adunate… și iarăși la lume date. Vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate la Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române din București, încercând să vă dezvăluim memoriile unor oameni, locuri, obiecte, să apropiem publicul nostru mai mult de arhivele mai puțin cunoscute acestuia. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii noștri, pe care mulți dintre ei i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță, care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Acestea vor fi urcate în playlist-ul De la Case adunate… și iarăși la lume date disponibil accesând contul YouTube al MNLR, în arhiva audio on-line a MNLR disponibilă pe SoundCloud și pe site-ul www.mnlr.ro.

Iată o nouă selecție a materialelor video special realizate pentru dvs.:
https://youtu.be/TsYvBR0O458 
https://youtu.be/EnFte7dqINM 
https://youtu.be/em-J_L_kORk
https://youtu.be/XesjfuV8_TA 
https://youtu.be/EfWyjbO0WP0 
https://youtu.be/VFYtFclqKhU 

În perioada 6 – 12 aprilie 2020, în fiecare zi, de la ora 14.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte care valorifică exponate din patrimoniul muzeal (sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8) aparținând scriitorilor români Mircea Nedelciu, Emil Cioran, Virgil Mazilescu, Mircea Martin, dar și postări ale unor texte din ghidurile noastre de specialitate, respectiv fragmente audio și video.

În perioada 6 – 12 aprilie 2020. Continuăm retrospectiva celor mai bune momente ale ultimelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Poezie București, în fiecare zi, în intervalul orar 18.00 – 20.00. Pentru perioada menționată avem în vedere edițiile din 2017 și 2018. Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB) este un proiect cultural organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fiecare ediție a FIPB din ultimii ani a reunit peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

În perioada 6 – 12 aprilie 2020, timp de șapte zile, în intervalul orar 21.00 – 22.00, vom difuza câte un episod din Conferințele de Istoria Artei, eveniment organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române: Unitatea pierdută a artelor, susținută de criticul de artă Pavel Șușară, Legende urbane, susținută de Silviu Angelescu, Catedralele Unirii, susținută de Augustin Ioan, O bucătărie ca-n filme, susținută de Mircea Deaca, Pictori români și Franța, susținută de Gabriel Badea-Păun, istoric de artă, Traseele patrimoniului în Primul Război Mondial, susținută de Ioan Opriș, Orașul de pe chipul nostru, susținută de Adrian Majuru.

În perioada 6 – 11 aprilie 2020, în fiecare zi, de la ora 23.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, materiale audio și video din arhivele celor 5 case memoriale administrate de Muzeul Național al Literaturii Române. Scoatem la iveală cele mai inedite obiecte de patrimoniu, materiale, informații, povești spuse de muzeografii noștri și vă invităm în lumea virtuală a unor case memoriale foarte specifice prin intermediul tururilor online disponibile pe site-ul www.mnlr.ro.

Concurs de creație (ilustrații de carte) pentru prietenii MNLR

Din dorința de a păstra o legătură strânsă cu artiștii colaboratori sau admiratori ai Muzeului Național al Literaturii Române, în acestă perioadă în care trebuie să fim responsabili și să rămânem în case, dar și din dorința de a vă stimula creativitatea și de a continua seria evenimentelor frumoase cu care v-am obișnuit, vă propunem un concurs de creație: realizarea de ilustrații pentru un poem ales de noi.

Având în vedere că ediția din acest an a Festivalului Internațional de Poezie București a fost anulată, din motive de responsabilitate socială, considerăm că acestă propunere este mai mult decât nimerită.

Poemul pentru care vă propunem să realizați ilustrații (minimum două) aparține poetei poloneze Zofia Bałdyga, una dintre invitatele ediției FIPB din 2018.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă invităm să citiți poemul ales, dar și condițiile de participare, pe site-ul MNLR: https://mnlr.ro/concurs-de-creatie-ilustratii-de-carte-pen…/

Premiul va consta în organizarea unei expozitii personale, în spațiile expoziționale ale MNLR din Calea Griviței 64 – 66, pe parcursul anului 2020 și invitarea câștigătorului la una dintre lecturile ediției de anul viitor a Festivalului Internațional de Poezie București.

De la distanță, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) vă pune la dispoziție aplicația mobilă (Android & iOS https://apps.apple.com/us/app/mnlr/id1444334837) pentru un acces mai simplu la tururile virtuale, la o secțiune de curiozități  din literatură, teste de cunoștințe și conținut multimedia.

Foarte curând, vom reveni cu noi informații, proiecte, idei.

Vă așteptăm în lumea virtuală a MNLR!

Comunicat al Muzeului Național al Literaturii Române din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.