Știri: ”Noaptea bisericilor” (9 iunie 2017, Cehia)

925
noaptea bisericilor cehia

rubrica corespondenta leviathan,ro logoVineri, 9 iunie 2017, între orele 18.00 şi 23.00, în Cehia va avea loc ediţia a IX-a a evenimentului cultural-spiritual intitulat ”Noaptea bisericilor”, care dă posibilitatea de a invita un public cât mai larg în biserici, oferind întâlnirea cu creştinismul prin intermediul muzicii și al artei.

Programul cultural-spiritual bogat este organizat de mii de voluntari de la parohii. Numai la Praga şi în Boemia Centrală se deschid circa 300 de biserici.

Cei care vor vizita biserici sau săli de rugăciune pot alege dintr-o ofertă extrem bogată concerte, vizite cu ghid, ateliere de creaţie sau spectacole de teatru. Vom avea posibilitatea să intrăm în sacristiile şi grădinile mănăstirilor, să cântăm la orgă, să ne urcăm în turnuri sau să coborâm în criptele străvechi, să ascultăm liturghia sau doar să ne oprim pentru a observa ce i-a inspirat pe constructorii de biserici creştine. O altă experienţă de neuitat promite şi tradiţionala Via lucis de pe Podul Carol, cu lumânări aprinse în mâini, pe un traseu ce pornește de la Biserica Sf. Toma din Malá Strana și ajunge la Biserica Mântuitorului din Piaţa Cavalerilor cu cruce roşie. Cei interesaţi vor primi lumânări şi vor trece cu ele aprinse pe Podul Carol pe malul celălalt al Vltavei, individual sau împreună cu ceilalţi.

Anul acesta Arhiepiscopatul a utilizat oferta unică a Bazinului Vltavei de a ne invita nu numai la biserici, care de regulă se află pe dealuri, ci şi pe Vltava. În cel mai jos punct al Pragăi va fi ancorat, lângă Podul Carol, un uriaş ponton, Francisc – Templu ancorat. Pe toată durata serii, vizitatorii îi vor putea asculta, în acest loc neobişnuit, pe canonicul Catedralei Sf. Vit, Tomáš Roule și numeroșii săi oaspeți. De pe ponton se va oferi şi vederea panoramică a Pragăi dintr-o perspectivă mai puţin cunoscută.

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.