Știri: „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, propunerea României pentru Premiile Oscar 2024

21
RO_NU ASTEPTA PREA MULT DE LA SFIRSITUL LUMII_poster oficial (1)

logo rubrica imago leviathan.roCel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (Do Not Expect TooMuch from the End of the World), este propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”.

Filmul a fost ales de comisia de selecţie a Centrului Naţional al Cinematografiei, alcătuită din profesionişti din industrie: Alexander Nanău – regizor, Iulia Rugină – regizor, Irina Margareta Nistor – critic de film, Tudor Reu – producător, Adina Sădeanu – regizor.

„«Nimic nu m-ar dezgusta mai mult, din punct de vedere moral, decât să primesc un Oscar» («Nothing would disgust me more, morally, than to receive an Oscar»), spunea marele cineast Luis Buñuel cu ceva vreme înainte chiar să primească un Oscar! Noi, cineaștii mărunți, nu putem spera să fim la înălțimea contradicțiilor bunueliene, așa că ne bucurăm de faptul că filmul nostru reprezintă propunerea României la Oscarul pentru film străin.
Mulțumim comisiei care a decis astfel și felicitări tuturor celor care au participat la realizarea filmului”,
a declarat Radu Jude.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii a avut premiera mondială luna trecută la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul va intra în cinematografele din România la sfârșitul lunii octombrie, dar până atunci își continuă parcursul internațional fiind prezent atât în programele competiționale sau ca invitat special în cadrul celor mai importante festivaluri de film din lume precum: New York, Toronto BFI London, Viennale etc.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii pune în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice.

Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske joacă în rolurile principale, alături de celebra actrița germană Nina Hoss.

Din distribuție mai fac parte actorii: Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu și Sofia Nicolaescu. Într-o apariție specială, cineastul Uwe Boll.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii este o producţie 4 Proof Film și Micro Film, în coproducţie cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici și Kinorama, în asociere cu Bord Cadre Films și Sovereign Films, realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Arte Cofinova/19 și Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, Essence Mediacom și Televiziunea Română.

Distribuția în cinematografele din România, prevăzută începând cu 27 octombrie 2023 este realizată de către Domestic Film, iar de vânzările internaționale se ocupă Heretic.Lista scurtă pentru nominalizările la Oscar 2024 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe 21 decembrie 2023, iar selecția finală pe 23 ianuarie, anul viitor. Cea de-a 96-a gală a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 10 martie 2024, la Los Angeles.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat cu lungmetrajul său de debut, Cea mai fericită fată din lume, premiul CICAE, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul Toată lumea din familia noastră, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum de la Berlinală. Pelicula Aferim! (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de Inimi cicatrizate (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul Ţara moartă (2017) şi de lungmetrajul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală, secțiunea Forum, cu două lungmetraje: Tipografic majuscul şi Ieşirea trenurilor din gară. Un an mai târziu, s-a impus între toate filmele din competiție cu Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, recompensat cu Ursul de Aur. În același an 2021, scurtmetrajul său, Plastic semiotic a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneția.

La ediția din 2022 a Berlinalei a fost selectat în competiția de scurtmetraje cu Amintiri de pe Frontul de Est, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă.

Cel mai recent scurtmetraj al său, Potemkiniștii (2022), a avut premiera mondială în cadrul Quinzaine des Réalisateurs și a fost selectat în peste 20 de festivaluri internaționale. În prezent lucrează la filmul de montaj 8 ilustrate din lumea ideală, realizat împreună cu filozoful Christian Ferencz-Flatz și la filmul de ficțiune Dracula Park.

Facebook: www.facebook.com/DoNotExpectTooMuchFromTheEndOfTheWorld

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.