Știri: O nouă ediție a Festivalului Interetnic de Teatru – IFESZT (4–13 noiembrie 2022, Satu Mare)

41

În perioada 4–13 noiembrie 2022 se desfășoară în Satu Mare Festivalul Interetnic de Teatru – IFESZT, la inițiativa Fundației Proscenium, sub auspiciile Asociației Maghiare de Teatru MASZÍN, în calitate de coorganizator și cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice.

Festivalul Interetnic de teatru este un proiect inițiat de Departamentul pentru Relații Interetnice în anul 2002,  preluat ulterior de asociațiile teatrale aparținând minorităților naționale și care s-a desfășurat la un interval de 2 ani.

În anul 2020, având în vedere condițiile speciale impuse de starea de urgență și de starea de alertă instituite la nivel național în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 și pentru asigurarea protecției adecvate împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, festivalul nu a putut fi organizat.

În acest an, în cadrul festivalului, publicul va putea vedea adevărate delicatese teatrale, atelierele de teatru ale minorităților prezentând cele mai bune dintre producțiile lor recente. Alături de gazdă, la festival vor participa 13 trupe de teatru maghiare din România, 2 trupe de teatru germane, secția germană a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul Evreiesc de Stat din București și trupa de teatru independent de etnie romă Giuvlipen. Experiența teatrală va fi completată de o serie de evenimente conexe: în fiecare zi, breasla și criticii de teatru vor analiza spectacolele din ziua precedentă în cadrul unor mese rotunde, vor fi organizate mai multe lansări de carte, iar în fiecare seară se va organiza afterparty la Red Hat Yard.

Interesant este faptul că în cadrul festivalului se va desfășura, pentru prima dată la Satu Mare, la Colegiul Național Kölcsey Ferenc, Festivalul Național de Teatru pentru Amatori „Bessenyei István”. Spectacolul câștigător va fi inclus și în programul IFEST – norocoșii câștigători fiind plasați pe aceeași platformă cu cele mai importante teatre ale minorităților din România, iar spectacolul lor va fi vizionat și evaluat de profesioniștii din domeniu.

„Consider că este o onoare extraordinară faptul că IFEST se va desfășura din nou la Satu Mare – cu atât mai mult cu cât se va întâmpla sub auspiciile Asociației Teatrelor Maghiare MASZIN. Este un gest simbolic, pentru că în 2016 am organizat cea mai de amploare ediție a festivalului din istoria sa, ocazie cu care a fost fondată Asociația Teatralor Maghiare MASZIN. Suntem recunoscători Departamentului pentru Relații Interetnice pentru că și-a dat acordul, cu binecuvântarea inițiatorului festivalului, recent decedatul Zsehránszky István, ca dreptul de a organiza festivalul să fie acordat pe viitor Asociației Teatrelor Maghiare MASZIN, respectiv teatrelor membre ale acesteia, astfel încât acest eveniment teatral de o deosebită importanță va continua să fie organizat sub tutela Asociației. Cu toate că festivalul nu va mai fi la fel de bogat ca înainte de COVID, deoarece mai multe companii independente și-au încetat activitatea din cauza efectelor pandemiei, încercăm să oferim publicului sătmărean cel mai diversificat program de festival posibil. Ne bucurăm în mod deosebit că, față de anul 2016, ambele teatre germane din țară au acceptat invitația noastră, astfel că, după o lungă perioadă de timp, colegii noștri germani din Timișoara vor evolua, alături de cei din Sibiu, pe scena Teatrului de Nord.

Dorim să prezentăm cele mai bune creații ale teatrelor minoritare în așa fel încât ele să fie accesibile tuturor iubitorilor de teatru: spectacolele în limba maghiară vor fi titrate în limba română, iar cele în limba germană, idiș și română, atât în limba maghiară, cât și în limba română” – a declarat Bessenyei Gedő István, director de festival, președinte al Fundației Proscenium care a mulțumit, de asemenea, tuturor sponsorilor și partenerilor pentru colaborarea fără precedent în relansarea festivalului.

„Oricine a urmărit evoluția prețurilor la combustibili și energie electrică din ultima perioadă trebuie să știe cât de dificilă a fost strângerea de fonduri pentru festivalul din acest an. Festivalul din acest an nu s-ar fi putut materializa fără sprijinul semnificativ al Departamentului pentru Relații Interetnice, al Ministerului Culturii și fără sprijinul Uniunii Democrate Maghiare din România. Fără ajutorul susținătorilor și partenerilor noștri, nu am putea duce mai departe amintirea – și visul – omului de teatru excepțional, Zsehránszky István, cel care a fost primul din România care a recunoscut importanța de a oferi o platformă comună pentru ca atelierele de teatru ale minorităților să se întâlnească și să se angajeze într-un dialog cultural și teatral. Este important de menționat că el a fost, de asemenea, unul dintre cei mai importanți patroni ai fostului festival de teatru pentru elevi din Partium și, alături de tatăl meu, Bessenyei István, a fost un membru, aproape permanent, al juriului acestui eveniment. Cred că ne zâmbește cu drag de acolo unde este acuma, văzând că în 2022, la Satu Mare, aceste două evenimente, atât de importante pentru el, nu numai că vor renaște, dar vor fi legate între ele, prin faptul că laureații Festivalului Național de Teatru pentru Amatori Bessenyei István va fi inclus în programul IFEST. Acum, festivalul nu se referă doar la prezent, ci și la viitor – la continuitate” – a adăugat Bessenyei Gedő István.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.