Știri: Opera din Budapesta revine pe scena ONB, cu „Manon Lescaut” semi-staged, la Bucharest Opera Festival (9 iunie 2024)

32
Afis Manon Lescaut _ONB (1)

logo rubrica musica leviathan.ro Cea de-a treia zi a Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition aduce în fața publicului duminică, 9 iunie 2024, ora 19.00, pe scena ONB, titlul Manon Lescaut de G. Puccini, cu concursul corului Operei Naţionale Bucureşti, în versiune semi-staged.

În stagiunea 2018–19, Opera Maghiară de Stat Budapesta a prezentat o nouă producție fastuoasă a lui Manon Lescaut regizată de Máté Szabó. Producția a inclus costume spectaculoase concepute de Anni Füzér, care vor fi purtate de soliștii interpretării concertistice pentru ca publicul bucureștean să se poată integra în atmosfera capodoperei lui Puccini. Interpretarea include soliști de frunte ai Operei din Budapesta precum Gabriella Létay Kiss în rolul principal, Csaba Szegedi în rolul lui Lescaut și Géza Gábor în rolul lui Géronte de Ravoir. Des Grieux este interpretat de solistul maghiar-transilvănean Adorján Pataki, de asemenea, un frecvent invitat în Budapesta. Orchestrei Operei Maghiare de Stat Budapesta i se alătură Corul Operei Naționale București sub conducerea dirijorului István Dénes.

În primăvara anului 1889, Puccini lucra la revizuirea operei sale Edgar pentru a găsi remedii la reacția critică, în principal datorate slăbiciunilor din libret – dar până în vară căuta un subiect nou. La sugestia lui Ferdinando Fontana, care scrisese libretul pentru Edgar, alegerea sa s-a îndreptat către romanul Abatelui Prévost, L’histoire du chevalier des Grieux et Manon Lescaut. Însă încrederea sa fluctuantă în libretiști și-a lăsat amprenta asupra procesului de lucru: Puccini a cerut libretul la trei scriitori în trei ani, el însuși ajungând să aibă un rol major în modelarea libretului.

Imaginația lui Puccini a fost captivată de povestea de dragoste a lui Manon Lescaut și a Cavalerului des Grieux, în care protagoniștii sfidează normele sociale și legea morală acceptată pentru a fi împreună, așa cum o poveste similară de pasiune avusese loc și în viața compozitorului: aventura sa cu Elvira Bonturi, o legătură care i-a stârnit emoții uriașe, dar care, datorită rigidității legii italiene, nu a putut deveni un mariaj oficial. Mai mulți prieteni au încercat să-l convingă să nu folosească subiectul, nu numai din cauza proximității personale, ci și din cauza succesului enorm al aceluiași Manon al lui Massenet. Puccini nu s-a putut lăsa convins și astfel s-a născut primul său succes național, care în scurt timp cucerea scenele din întreaga lume.

Centenarul Puccini este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se desfășoară în perioada 7–16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

Programul festivalului este disponibil în link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2024

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Distribuția:

Manon Lescaut: Gabriella Létay Kiss

Lescaut: Csaba Szegedi

Des Grieux: Adorján Pataki

Geronte de Ravoir: Géza Gábor

Edmund: Gergely Ujváry

Innkeeper/Naval captain: András Kiss

Dance master: Balázs Papp

Musician: Diána Ivett Kiss

Sergeant: András Káldi Kiss

Lamplighter: Benjamin Beeri

Dirijor: István Dénes

Cu concursul corului Operei Naţionale Bucureşti.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR, Retele Electrice Muntenia și PPC Energy Services
Parteneri: Yokko The Fashion Store, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha
Partener de mobilitate: Suzuki
Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, CursDeGuvernare, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O’Clock, Mediatrust

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.