Știri: Opera Națională București închide stagiunea cu transmisii online ale spectacolelor „Carmen”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Tosca” și un episod din seria „Vocile Operei” (8–14 iunie 2020)

58
Saptamana 12 - Carmen - Vocile Operei - Frumoasa - Tosca-Facebook

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București anunță finalul stagiunii 2019–2020, ultima săptămână din programul Seri de Operă Online fiind marcată prin transmisiile celor mai îndrăgite spectacole din repertoriu  precum Carmen de Georges Bizet, Frumoasa din pădurea adormită de P. I. Ceaikovski, Tosca de Giacomo Puccini și episodul dedicat spectacolului Lacul lebedelor din cadrul seriei de documentare intitulată „Vocile Operei”, realizată de către Digi World.

Luni, 8 iunie 2020, ora 18.30 veți putea urmări înregistrarea spectacolului Carmen de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron, reprezentație din 3 mai 2018.

Miercuri, 10 iunie 2020, ora 18.30 va avea loc transmisia episodul dedicat spectacolului Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski din cadrul seriei de documentare intiutulată „Vocile Operei” realizată de către Digi World.

Joi, 11 iunie 2020, ora 18.30, vom difuza spectacolul de balet Frumoasa din pădurea adormită de P. I. Ceaikovski, în regia și coregrafia lui Vasily Medvedev și a lui Stanislav Fečo.

Duminică, 14 iunie 2020, începând cu ora 18.30, cu ocazia Zilei Moniale a Donatorului de Sânge,  Opera Națională București în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din cadrul Ministerului Apărării Naționale și cu Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului București prezintă spectacolul Tosca de Giacomo Puccini, în regia lui Mario de Carlo.

Opera Națională București va ține cont de măsurile de prevenire şi control impuse pe durata stării de alertă și va comunica publicului iubitor de artă lirică programul evenimentelor speciale și al celor din prima parte a Stagiunii 2020–2021 la o dată ulterioară.

Înregistrările vor fi transmise online pe site-ul  www.operanb.ro/operaonline și pe pagina de  Facebook a Operei, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Carmen de Georges Bizet

Opera Națională București

Opera Carmen reprezintă un caz rar în lumea teatrului muzical. Dacă în ceea ce privește alte lucrări părerile pot fi împărțite, în legătură cu Carmen, muzicologii și publicul, elita și spectatorii din balcon, specialiștii și necunoascătorii sunt toți de acord: este o capodoperă. Mai important, această creație depășește barierele naționale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai bună operă compusă vreodată în Franța, iar după premiera ei în Rusia, Ceaikovski a prezis că în zece ani va fi cea mai populară lucrare de operă din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o „una dintre cele mai originale capodopere din literatura de operă”.

Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o luptă în arenă, la finalul căreia nu există învingători, ci numai învinși, starea continuă de conflict fiind întreținută de prestația interpreților, îndrumați de către regizoarea Marina Emandi Tiron să redea în forță emoțiile personajelor.

Una dintre cele mai îndrăgite creații de operă din toate timpurile Carmen de Georges Bizet reprezintă astăzi o provocare atât pentru regizori, cât și pentru coregrafii care pun în scenă suita semnată Georges Bizet/ Rodion Șcedrin.

Vocile Operei, documentar DIGI WORLD, Episodul Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski

O viziune aparte a unei povești clasice. Este unul dintre puținele spectacole de pe scena Operei Naționale București, în regia lui Gheorghe Iancu, care îmbină arta dansului cu abilitățile unor „artiști” altfel. Alaturi de balerini, ogarii urcă de mai bine de zece ani pe scena Operei pentru a resconstitui cât mai fidel atmosfera rusească descrisă în spectacol.

Frumoasa din pădurea adormită de P. I. Ceaikovski

Opera Națională București

Muzica lui Ceaikovski redă cu finețe celebrul basm bazat pe contrastele dintre bine și rău. După ce a traversat trei secole, baletul continuă să stârnească interesul publicului de toate vârstele. Rădăcinile acestui basm se regăsesc în folclorul francez al secolului al XVI-lea și a fost publicat pentru prima dată de către Charles Perrault abia în 1697.

În 1888, Ivan Vsevolojski, Directorul Teatrelor Imperiale, îi sugerează lui Ceaikovski să compună muzica unui balet pe această temă și îi propune, totodată, și libretul. Tot Vsevolojski a fost cel care i-a cerut includerea în balet și a altor personaje de poveste, încetățenind o rețetă de succes care va deveni aproape un șablon al baletelor academice.

Celebrul compozitor a primit cu bucurie propunerea și a conlucrat îndeaproape cu Marius Petipa, coregraful desemnat, care-i indica pas cu pas ce să exprime muzica, durata mișcărilor, caracterul personajelor.

Iată ce scria Ceaikovski despre Frumoasa din pădurea adormită: „Subiectul este atât de poetic, atât de apt pentru muzică, încât m-a pasionat şi am compus baletul cu acea căldură şi plăcere care condiţionează întotdeauna calităţile unei creaţii.”

Tosca de Giacomo Puccini

Opera Națională București

Opera Națională București în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din cadrul Ministerului Apărării Naționale dedică un spectacol de operă tuturor donatorilor voluntari de sânge.

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, le aducem mulțumiri sincere tuturor donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor neprețuit de a alege să salveze vieți fără a aștepta o recompensă în schimb și le oferim un eveniment special, prilej de a crește gradul de conștientizare asupra importanței donării de sânge și de a încuraja cât mai mulți oameni în acest demers.

Tosca este una dintre cele mai îndrăgite opere din lume și o poveste „roller coaster” de dragoste, lăcomie, crimă și intrigă politică. Această lucrare complexă, a cărei forță Puccini a intuit-o încă dinainte de a o compune – „o operă de care am nevoie”, spunea el – nu și-a pierdut farmecul  nici după mai bine de un secol de la premiera mondială.

Sponsor oficial: Enel Green Power.

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.