Știri: Opera Națională București prezintă „Aida”, „Tosca” „Tango. Radio & Juliet” și „Vocile Operei”, primul documentar despre prima scenă lirică a țării, în cadrul Serilor de Operă Online (18–21 mai 2020)

55
Saptamana 9 - Aida - Tosca - Tango - Vocile operei-ONB

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București transmite în cadrul Serilor de Operă Online spectacolele Aida de Giuseppe Verdi, Tosca de Giacomo Puccini, Tango. Radio & Juliet, spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug, precum și primul documentar despre prima scenă lirică a țării intitulat Vocile Operei și realizat de către echipa Digi World.

Luni, 18 mai 2020, ora 18.30 veți putea urmări înregistrarea spectacolului Aida de Giuseppe Verdi, în regia lui Plamen Kartalov, eveniment din 3 iunie 2018.

Marți, 19 mai 2020, începând cu ora 18.30 va fi transmis spectacolul Tosca de Giacomo Puccini, în regia lui Mario De Carlo, eveniment din 27 iunie 2019.

Miercuri, 20 mai 2020, începând cu ora 18.30 va avea loc transmisia primului documentar despre Opera Națională București intitulat Vocile Operei și realizat de către Digi World. Începând cu această săptămână, în fiecare zi de miercuri vom difuza online câte un episod din seria de documentare Vocile Operei, fiecare dintre cele 8 episoade deschizând publicului culisele câte unui spectacol din repertoriul primei scene lirice a țării.

Joi, 21 mai 2020, ora 18.30 vom difuza „Tango.Radio & Juliet” spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug, eveniment din 8 martie 2018, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naționale București.

Prima scenă lirică a țării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare zi de luni, mațti, miercuri și joi a săptămânii. Ne dorim pe această cale să fim mai aprope unii de ceilalți prin muzică și cultură, pe care le susținem necondiționat.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și la link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Aida de Giuseppe Verdi

Opera Națională București

Spectacolul Aida de Giuseppe Verdi, pus în scenă la Opera Națională București de către regizorul bulgar Plamen Kartalov, aduce în fața publicului o poveste de dragoste exotică într-un mod spectaculos, demn de marile montări de operă tradiționale. Plamen Kartalov și scenografa Viorica Petrovici, în colaborare cu Francisc Valkay, coregraful spectacolului, au reușit să recreeze pe scenă cadre de inspirație istorică, să reproducă aspectul grandios al monumentelor Egiptului antic, epoca în care se petrece acțiunea operei lui Giuseppe Verdi.

Tosca de Giacomo Puccini

Opera Națională București

Tosca este, fără doar și poate, o dramă puternică, asemenea vieții din care a fost eliminată orice scenă plictisitoare. O tragedie a unei mari iubiri – cea dintre o celebritate a muzicii de operă, Floria Tosca, și un tânăr pictor talentat, Cavaradossi, înțesată cu realități istorice.

Această lucrare complexă, a cărei forță Puccini a intuit-o încă dinainte de a o compune – „o operă de care am nevoie”, spunea el pe atunci – nu încetează să-și reverbereze vraja nici după mai bine de un secol de la premiera mondială. Ceea ce înseamnă că spectatorii oricărei generații au nevoie, așa cum a avut și Puccini, de această operă. Tosca rămâne așadar o oglindă în care ne privim, din când în când, cu toții culmile și coborâșurile sufletului.

Vocile Operei, un documentar Digi World

Digi World a strâns cele mai savuroase povești din spatele scenei, de la unii dintre cei mai vechi angajați ai prestigioasei instituții, care și-au petrecut chiar și o viață întreagă pe culoarele și în atelierele Operei Naționale București.

Echipa Digi World a petrecut la Opera Națională București pentru filmarea seriei documentare aproape un an, pe parcursul stagiunii 2017–2018. Doar în stagiunea 2018– 2019, pe scena Operei s-au desfășurat 159 spectacole, dintre care 5 premiere. Puțini știu ce se ascunde în spatele acestor cifre: o muncă enormă, dar pasionată a sutelor de angajați permanenți și colaboratori. Vocile Operei ne prezintă nu doar o instituție de cultură, ci un întreg univers viu, în permanentă schimbare.

„Acest documentar este o invitație deschisă spre o lume necunoscută celor mai mulți, incredibil de palpitantă și atrăgătoare, fără îndoială. Este un produs pe care-l dedicăm oamenilor din spatele acestui fenomen fantastic, dar mai ales publicului nostru care va intra, din nou, prin intermediul Vocilor Operei, în lumea cunoașterii și a vibrației prezentului”, a spus Bogdan Chirițoiu, manager Digi Documentare.

Tango. Romeo & Juliet, spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug

Opera Națională București

Tango. Radio & Juliet este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română recunoscut pe plan internațional – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead.

Ambele lucrări ale coregrafului reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mișcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forță, atât în Tango, cât și în Radio & Juliet. În Tango, Clug împrumută pași de tango argentinian, iar în Romeo & Juliet mișcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, și opusul poveștii eternilor îndrăgostiți (Romeo și Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul Tango. Radio & Juliet pentru a da viață celor mai puternice și contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate. Spectacolul se adresează în mare parte publicului tânăr, dar și spectatorilor dornici să încerce o experiență specială, o nouă formulă de dans contemporan.

Sponsor oficial: Enel Green Power.

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

Comunicat al Operei Naționale București

Arhiva Opera Națională București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.