Știri: Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) îl omagiază pe maestrul Sergiu Celibidache (9 iulie 2021)

54
omagiu sergiu celibidache

logo rubrica musica leviathan.roVineri, 9 iulie 2021, la ora 20.00, la Teatrul Monumental din Madrid, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, organizează un concert-omagiu marelui maestru Sergiu Celibidache 28 iunie/11 iulie 1912, Roman, România–14 august 1996, La Neuville-sur-Essonne, Région Centre, Franța)  care a dirijat această orchestră în mai multe ocazii, pentru a comemora aniversarea a 25 de ani de la moartea sa.

Concertul reprezintă un eveniment muzical unic datorită participării a trei dintre discipolii maestrului Celibidache, dirijorii Antoni Ros Marbá, Mark Mast și Enrique García Asensio, la pupitrul Orchestrei Simfonice a RTVE.

Concertul va fi înregistrat și transmis la Televiziunea Națională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii „Los Conciertos de La 2” și la Radio Clásica.

Programul concertului include: Meditación al Viernes Santo (lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marbá și dedicată maestrului Celibidache), Der Taschengarten, lucrare în 13 părți de Sergiu Celibidache, primă audiție în Spania și Celibidachiana de Antón García Abril.

Enrique García Asensio

Născut în Valencia (Spania), a studiat vioara, muzica de cameră, armonie, contrapunct si compoziție la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid. La vârsta de 11 ani este violonist în orchestra Conservatorului, în care devine mai târziu concertmaestru și dirijor. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. Activitatea profesională internațională este prodigioasă, desfășurându-se în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Porto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elveția, Anglia, Portugalia, Italia, Franța, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Cehă și Slovacia. Are o discografie extinsă în Spania și Anglia.

Enrique García Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaționale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania), precum și la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susținut Sergiu Celibidache (1960, 1961,1962 si 1963), câștigând în ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena.

În străinătate, a susținut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicană), Kerkrade (Olanda), dar și în Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Buñol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixó, Montroy, de Algar Palancia și Pinoso, în Valencia.

A fost numit Director Onorific de către numeroase asociații de prestigiu precum Uniunea Muzicală de Liria (Valencia) si Societatea de Artă din Buñol (Valencia). Este Cavaler al Ordinului Sfântul Potir și Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia.

Enrique García Asensio a declarat de nenumărate ori că maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru el ca un al doilea tată. Este autorul unei cărți despre tehnica lui Sergiu Celibidache: Dirección musical: la técnica de Sergiu Celibidache.

Mark Mast

Născut în 1963 în Freudenstadt (Germania), a început studiul pianului la vârsta de 5 ani. Mai târziu a studiat și chitară și saxofon. După terminarea liceului în 1982, a început să studieze Muzicologia și Literatura germană la Universitatea din Heidelberg.

În 1983 a început studiile de Educație Muzicală la Heidelberg-Mannheim Music Academy, unde principala sa specializare a fost dirijatul. Pe parcursul studiilor a luat parte la numeroase ore de dirijat susținute de Leonhard Bernstein, dar a și dirijat Heidelberger Streicherensemble și Junge Musikfreunde, precum și Corul Renegaten din Mannheim.

În 1987 Mark Mast a primit o bursă de la Richard-Wagner-Stipendienstiftung, care i-a fost acordată și pentru a doua oară în 1993. Astfel el a început studii intensive de dirijat cu Sergiu Celibidache.

Acest lucru l-a condus de la Orchestra Academică din Schleswig-Holstein-Musik-Festival (1987 și 1988), via Mainz și Paris, la master classes susținute de maestrul Sergiu Celibidache în München. Pentru a-și continua studiile cu Sergiu Celibidache, i s-a acordat o bursă de un an de către Fundația Käthe-Dannemann în 1991.

Din 1990 până în 1992, Mark Mast a fost dirijorul principal al Schumann Orchestra din München și a dirijat de asemenea Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen la al optulea Festival din Monflanquin – Musique en Guyenne. În mai 1993 a preluat conducerea Orchestrei de Tineret din München.

El este invitat în mod constant să dirijeze orchestre din Germania, precum Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonică din Baden-Baden, Orchestra de Cameră Heilbronn din Wurttemberg, Orchestra Simfonică din Nürnberg, Hofer și München Symphony Orchestra, dar și orchestre internaționale precum Camerata din Atena, Grecia, Orchestra Națională Letona din Riga, Orchestra Națională și Orchestra Teatrului Sloven, Ansamblul Kanazawa din Japonia. A fost director muzical al Festivalului Orff de la Andechs.

In 2001 a fost numit director al Fundației Sergiu Celibidache din München, inițiind și organizând pentru prima dată în 2002 Festivalul Sergiu Celibidache, a cărui a doua ediție a avut loc în 2004 în München. Al treilea Festival Sergiu Celibidache a avut loc în octombrie 2006 la Iași. În luna mai 2010, a fondat „Orff-Tage der Bayerischen Philharmonie” în Teatrul Prinzregententheater din München.

Născut în 1937 în l’Hospitalet de Llobregat (Spania), a studiat tehnică orchestrală la Conservatorul Superior de Muzică din Barcelona alături de Eduard Toldrà. Mai târziu s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Academia Chiggiana din Siena și cu Jean Martinon la Düsseldorf, unde a câștigat Premiul I la sfârșitul cursului. În 1966, anul înființării Orchestrei Simfonice RTVE, i s-a acordat prin concurs prima poziție de dirijor principal. În 1967 a fost numit director al Orchestrei orașului Barcelona și în 1978 director muzical al Orchestrei Naționale a Spaniei. La scurt timp după aceea, a fost numit director muzical principal al Nederlands Kamer Orkest, a cărei dirijor principal a devenit mai târziu. De asemenea, a fost director titular al Real Filharmonia din Galicia și director al Școlii de Studii Muzicale din Galicia.

Comunicat al ICR Madrid

Nikolai Rimkski-Korsakov, Suita simfonică „Șeherazada”, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), dirijor: Sergiu Celibidache, 21 februarie 1971, Teatro Real Madrid

Părțile suitei sunt: I. Introducere. Marea și corabia lui Sindbad; II. Prințul Kalendar; III. Tânărul prinț și tânăra prințesă; IV. Festival la Bagdad. Marea. Corabia se zdrobește de o stâncă pe care se înalță de un călăreț de bronz. 

Interludiu din Nunta lui Luís Alonso de Gerónimo Gimenez, Orchestra RTVE, dirijor: Enrique García Asensio. Solo castaniete: Lucero Tena

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.