Știri: Orchestra Tonhalle din Zürich, astăzi, 4 septembrie 2023 la Sala Palatului

55
festivalul enescu 2023 leviathan

Logo Festival EnescuÎn cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc astăzi de la ora 17.00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional „George Enescu” 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică. În program vor fi lucrări de George Enescu, Piotr Ilici Ceaikovski, Felix Mendelssohn și Richard Strauss. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Biletele sunt disponibile aici.

Pe scena Sălii Palatului concertează astăzi, de la ora 20.00 Orchestra Tonhalle din Zürich, în cadrul Seriei Mari Orchestre ale lumii, sub bagheta lui Paavo Järvi, alături de violoncelistul Andrei Ioniță. În program: Arthur Honegger, Pacific 231, mișcare simfonică nr. 1, George Enescu, Simfonia concertantă în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 8; Antonín Dvořák, Simfonia nr. 9 în mi minor, „Din lumea nouă”, op. 95.

Biletele sunt disponibile aici.

Live pe site-ul festivalului: concertele de la orele 17.00, 20.00. Înregistrările vor rămâne disponibile timp de 12 ore de la încheierea transmisiunii.  Click aici.

Ambele concerte vor fi transmise în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Muzica clasică de la Mozart la Messiaen: aceasta este pasiunea Orchestrei Tonhalle din Zürich – și asta încă din 1868. Atunci când concertează cu Paavo Järvi, se generează o energie specială, deoarece fiecare concert este o experiență unică. Orchestra adoră stimulii diverși pe care îi primește de la dirijorii săi invitați și se bucură să fie provocată de soliști de renume internațional. Împreună cu publicul său, orchestra își menține o curiozitate vie pentru capodopere necunoscute și lucrări nou comandate. Fondată chiar de muzicieni din Zürich, Orchestra Tonhalle Zürich își proclamă patria muzicală în numele său și își poartă reputația excelentă în întreaga lume prin intermediul turneelor și înregistrărilor.

Orchestra reunește muzicieni din 20 de țări, iar cei aproximativ 100 de muzicieni interpretează circa 50 de programe diferite în peste 100 de concerte pe sezon. În cadrul concertelor cu invitați, orchestra a fost prezentă în 100 de orașe din peste 30 de țări. Pe lângă proiectele orchestrale, muzicienii își creează și propriile serii de muzică de cameră. Directorul muzical Paavo Järvi este cel de-al unsprezecelea dirijor principal al Orchestrei Tonhalle din Zürich; David Zinman este dirijorul emerit al orchestrei.

Orchestra a lansat mai mult de 40 de înregistrări pe CD, inclusiv cicluri complete ale simfoniilor lui Beethoven, Mahler, Brahms și Schubert. Prima sa înregistrare cu Paavo Järvi a fost dedicată lucrărilor orchestrale ale lui Olivier Messiaen și a fost premiată cu Diapason d’Or în 2019. Aceasta a fost urmată de înregistrări ale tuturor simfoniilor lui Ceaikovski și ale altor lucrări orchestrale; prima lansare cu Simfonia a V-a a fost premiată cu Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2020 și cu Diaposon d’Or 2021.

În stagiunea trecută, un parteneriat artistic strâns cu John Adams a avut ca rezultat o înregistrare semnificativă a lucrărilor sale orchestrale. Orchestra Tonhalle din Zürich, împreună cu Paavo Järvi au primit recent Premiul Cultural European 2022. După patru stagiuni în care a concertat în Tonhalle Maag din vestul orașului Zürich, de la începutul stagiunii 2021/22, Tonhalle-Orchester Zürich s-a întors în casa sa tradițională de lângă lac, Tonhalle, renovată substanțial, a cărei sală principală de concerte, „Grosse Tonhalle”, a câștigat faima internațională pentru acustica sa superbă.

Estonianul Paavo Järvi, câștigător al premiului Grammy, este considerat unul dintre cei mai importanți dirijori ai momentului, lucrând în strânse parteneriate cu cele mai mari orchestre internaționale. Este directorul muzical al Tonhalle-Orchester Zürich, din 2004 este director artistic al Deutsche Kammerphilharmonie Bremen și fondator și director artistic al Estonian Festival Orchestra. De asemenea, de la începutul stagiunii de concerte 2022–2023, a fost numit dirijor onorific al Orchestrei Simfonice NHK.

Pentru cea de-a patra stagiune a sa cu Tonhalle-Orchester Zürich, a continuat ciclul Bruckner și a finalizat, de asemenea, ciclul Mendelssohn, împreună cu înregistrările corespunzătoare pe CD. Alte înregistrări ale sale includ o producție live semiscenică a operei Fidelio de Beethoven, precum și o nouă ediție înregistrată a lucrărilor orchestrale compuse de John Adams pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a compozitorului.

Fiecare stagiune muzicală este încheiată cu o săptămână de concerte și cursuri de măiestrie la Festivalul de Muzică Pärnu din Estonia, un festival pe care el și tatăl său, Neeme Järvi, l-au fondat împreună în 2011. Succesul festivalului și al ansamblului său rezident – Estonian Festival Orchestra – a generat o serie de invitații extrem de prestigioase pentru a-i aduce la Filarmonica din Berlin, la Konzerthaus din Viena, la BBC Proms și la Elbphilharmonie din Hamburg. Paavo Järvi este, de asemenea, foarte solicitat ca dirijor invitat, menținând legături strânse cu orchestrele de talie mondială pe care le conduce în mod regulat. Printre alte premii și distincții se numără un premiu Grammy în 2003 pentru Cantate de Sibelius; în 2015, „Artistul anului” acordat de Gramophone Magazine (Marea Britanie) și Diapason (Franța), precum și Medalia Sibelius; în 2019, „Dirijorul anului” (Opus-Klassik) și Premiul Rheingau pentru muzică; și, cel mai recent, Premiul Cultural European 2022.

Festivalul „Enescu” în țară:

TIMIȘOARA, 4 septembrie 2023, Sala Capitol, ora 19.00:

Fine Arts Quartet

Mozart, Cvartetul de coarde K.V. 421; Glass, Cvartetul de coarde nr. 2; Schumann, Cvartetul de coarde nr. 1

 BOTOȘANI, 4 septembrie 2023, Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 18.30:

Camerata Regală, dirijor: Constantin Grigore. Solistă: Alexandra Conunova (vioară)

Vivaldi,  Anotimpurile; Piazzolla, Estaciones Porteñas.

Astăzi, la ora 17.00, la Institutul Francez din București: conferința Revoluții în fizică la începutul secolului al 20-lea, susținută de Serge Haroche, laureat al Prmeiului Nobel pentru fizică, în cadrul proiectului Lumières d ’Europe au Festival Enescu, proiect cultural de tip rezidență muzicală aflat sub Înaltul Patronaj al UNESCO, susținut de Ambasada Franței la București, Institutul Francez și Artexim. Director artistic: David Grimal.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG

Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Parteneri media principali:
 Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.

Comunicat al ARTEXIM

*

Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.