Știri: Parcursul european al mărţişorului la Bruxelles (1–2 martie 2018)

622
martisor ICR Bruxelles

Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Luxemburg organizează joi, 1 martie 2018, între orele 18.00–20.00 și vineri, 2 martie 2018, între orele 18.00–19.00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Luxemburg (Avenue Franklin Roosevelt 57, 1050 Bruxelles), o serie de evenimente de diplomaţie publică și culturală dedicate Zilei Mărțișorului – simbol universal inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Conferință, proiecție de film documentar, prezentare de carte, momente artistice și un atelier de creație de mărțișoare sunt evenimentele care vor avea loc la sediul Ambasadei Republicii Moldova și vor sărbători Mărţişorul, una dintre cele mai vechi tradiții populare româneşti, care se regăsește în Bulgaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova și Serbia.

La 1 martie, dr. Doina Isfanoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă al Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București și dr. Varvara Buzilă, etnolog și muzeograf, doctor în filologie, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, vor susține conferința ”Tradiții și obiceiuri similare de Mărțișor în spațiul european” și vor prezenta valorile și simbolurile identitare ale Mărțișorului, precum și semnificația declarării Mărțișorului în lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. Cu prilejul conferinței, va fi proiectat un scurt documentar, ”Mărțișorul” și va fi prezentată cartea ”Sub semnul Mărțișorului” de Varvara Buzilă (Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Societatea de Etnologie din Republica Moldova, Chișinău, 2015). La finalul evenimentelor, naista Daniela Ghiță va susține un recital cu piese reprezentative românești și balcanice, iar Centrul de Creație ”Mugurel” al Asociației ”Noroc” va oferi un moment artistic. Mărțișoare artizanale din Romania și Republica Moldova vor fi oferite publicului participant, ca un simbol al începutului primăverii, anotimpul renașterii naturii. În 2 martie, Varvara Buzilă va susține un atelier de creație de mărțișoare destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.

”La 1 martie, atunci când iarna trebuie să plece, lăsând cale liberă primăverii, oamenii cred că prin firul mărţişorului, numit uneori şi funia timpului, se marchează vizual pragul simbolic dintre cele două anotimpuri. Mai demult, Mărţişorul, Marteniţa sau Martenka, era pentru români, moldoveni, bulgari şi macedoneni un adevărat mesager al primăverii. Culoarea celor două fire ale mărţişorului avea o semnificaţie bine ştiută de toată lumea: roşul exprima culoarea sângelui, a vitalităţii, a « tinereţii fără bătrâneţe », a căldurii mult aşteptate, iar albul era mesagerul purităţii. Înţelegând semnificaţia străveche a mărţişorului, vom şti că şnurul împreună cu moneda de aur sau argint, oferit şi purtat la 1 martie de femei şi bărbaţi, de copii şi bătrâni, reprezintă o practică culturală identitară ce exprimă simbioza dintre om şi tot ceea ce-l înconjoară”, a declarat Doina Ișfănoni pentru ICR Buxelles.

Conf. univ. dr. Doina Işfănoni este cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă și membru al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO (Ministerul Culturii și Identității Naționale).

Prof. univ. dr. Varvara Buzilă este etnograf și muzeograf, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, președintele Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (din 2009) și președinte al Societății de Etnologie din Republica Moldova (din 2000). Deține titlul de Om Emerit (din 2009).

La 6 decembrie 2017, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii, prin decizia luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud.

Prin cercetările întreprinse și argumentele științifice aduse, Doina Işfănoni și Varvara Buzilă au contribuit decisiv la acceptarea Mărțișorului în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

Evenimentele sărbătoresc diversitatea patrimoniului nostru cultural în Anul European al Patrimoniului Cultural și contribuie la promovarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor similare în spațiul european.

Acces: exclusiv pe bază de invitație.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.