Știri: Participarea României la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de Film Francofon de la Roma (8–14 martie 2023)

40
francofilm-afis

logo rubrica imago leviathan.roRomânia participă la cea de-a XIII-a ediție a FRANCOFILM –  Festivalul Filmului Francofon de la Roma, prin proiecția filmelor R.M.N., regizat de Cristian Mungiu și Maria, inima României, regizat de Trevor Poots (în afara concursului). Inițiativa este susținută de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Prezența la acest festival, organizat de Institutul Francez – Centre Saint Louis cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, se înscrie în seria de evenimente organizate pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la aderarea la Organizația Mondială a Francofoniei (O.M.F.).

Programul proiecțiilor filmelor românești:

Sâmbătă, 11 martie 2023, ora 18.00: Proiecția filmului R.M.N. în regia lui Cristian Mungiu

Sinopsis: Cum apare și se răspândește rasismul astăzi? Matthias se întoarce în satul său natal din Transilvania, după ce și-a părăsit slujba în Germania. Se dedică educației fiului său și încearcă să repare relația oarecum instabilă cu soția sa. Dar echilibrul orășelului este bulversat când niște muncitori străini sunt angajați la fabrica de pâine. Frustrările, conflictele și pasiunile vor exploda, spulberând aparența atmosferă de pace care se respira înainte.

Luni, 13 martie 2023, ora 18.00: Proiecția filmului Maria, inima României în regia lui Trevor Poots

Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu prof. Alberto Basciani (Universitatea Roma Tre)

Sinopsis: Filmul este un documentar care evocă nu doar istoria rolului politic și interesanta viață privată a Reginei Maria a României –  de origine engleză – ci și participarea ei activă pe front în timpul Marii Uniri din 1918, îngrijind soldații răniți și bolnavi de tifos sau holeră, fapte pentru care a fost numită „mama răniților” și „regina soldaților”.

Proiecțiile celor două filme vor avea loc la sediul Institutului Francez – Centre Saint Louis (Largo Toniolo 21/22), în limba română, cu subtitrări în franceză, respectiv italiană. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cea de-a XIII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma prezintă, în perioada 8–14 martie 2023, 17 filme de lung metraj din 14 țări: Armenia, Belgia, Bulgaria, Canada-Québec, Coasta de Fildeș, Djibouti (în afara concursului), Elveția, Franța, Luxemburg, Monaco pe lângă Sfântul Scaun (în afara concursului), Nigeria, Republica Democratică Congo, România, Tunisia. Evenimentul este organizat cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice în Italia ale țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Festivalul se încheie cu decernarea unor premii (Premiului Juriului, al Publicului și al unor mențiuni speciale). 

Mai multe detalii pe: https://www.ifcsl.com/centre-saint-louis/francofilm-2023#/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.