Știri: Patru spectacole vor avea premiera la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu în luna octombrie 2020

93
Maternal, regia Radu Nica - poster

Maternal de Alexandra Badea, premiera la Sala Mare, în acest weekend

După ce a fost prezentat, în luna august, în premieră absolută pe TNRS – Scena Digitală, spectacolul Maternal de Alexandra Badea, regia Radu Nica, va avea prima întâlnire cu publicul live, la TNRS – Sala Mare, pe 10 și 11 octombrie 2020, ora 19.00. Alături de Maternal, TNRS va prezenta în această lună alte trei spectacole în premieră: Jocuri de scenă, un spectacol de Mariana Mihu-Plier și Serenela Mureșan (14 octombrie), Văzduh regia Victor Olăhuț (15 octombrie), Tom și Jerry de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr. (17, 18 octombrie).

Maternal de Alexandra Badea, regia Radu Nica – o radiografie dureroasă a realităților din orfelinatele românești 

Care este sensul actului de a da naștere unui copil? Este o formă de egoism sau de altruism? Viața chiar merită trăită, în ciuda tuturor obstacolelor? Chiar și atunci când sentimentul abandonului devine copleșitor? Te mai poți încrede în bunătatea celorlalți când întregul sistem din care faci parte e o anomalie? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care spectacolul Maternal le adresează publicului, în încercarea de a surprinde o realitate dură, actuală și incomodă de care ar trebui să fim conștienți. Spectacolul îi are în distribuție pe actorii TNRS Raluca Iani, Iustinian Turcu, Ciprian Scurtea, Ali Deac, Iulian Buzuloiu, Andrada Oltean.

Maternal e un proiect născut din nevoia de a înțelege și îndrepta o realitate mai mult decât îngrijorătoare din societatea noastră: la ora actuală, România are în evidență un număr de aproximativ 53.000 de copii instituționalizați, adică echivalentul populației unui oraș de dimensiuni medii. În contextul în care îmbătrânirea demografică este un fenomen real și îngrijorător al secolului XXI, faptul că noi nu suntem capabili să asigurăm un viitor decent și util societății acestor tineri face ca realitatea să fie cu atât mai inexplicabilă și problema – acută. Textul este povestea unei femei care încearcă să demanteleze ideile preconcepute, nepăsarea colectivă și structurile administrative corupte care fac posibilă perpetuarea endemică a acestei probleme, dar surprinde, în aceeași măsură, confruntarea individului cu propriile limite, greșeli, exasperări de moment în lupta cu o stare de inerție comunitară aproape dezarmantă. După cum o sugerează și titlul, tema maternității individuale versus cea colectivă este dezvoltată într-un dialog viu, nuanțat, textul surprinzând o felie de viață autentică, problematică, dar nu cu totul lipsită de speranță a societății românești actuale.”Radu Nica.

Maternal de Alexandra Badea. Regia: Radu Nica. Director de imagine și montaj: Alexandru Condurache. Scenografia: Iulia Gherghescu. Muzica originală: Claudiu Urse. Asistent regie și sufleor: Sanda Anastasof. Manager proiect: Claudia Maior.

Distribuție: Raluca Iani, Iustinian Turcu, Ciprian Scurtea, Ali Deac, Iulian Buzuloiu, Andrada Oltean.

Durata aproximativă: 1h 40 min.

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.