Știri: „Plecăm”, regia Krzysztof Warlikowski, în premieră națională la #FITSonline (24 octombrie 2020)

30
Credit foto: Magda Hueckel. Sursa: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu
Credit foto: Magda Hueckel. Sursa: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu difuzează online, pentru prima dată în România spectacolul Plecăm, în regia lui Krzysztof Warlikowski, producție Nowy Teatr Varșovia, spectacol în limba poloneză cu traducere în limbile română, engleză, rusă, lituaniană și ucraineană. Spectacolul va fi difuzat pe site-ul #FITSonline: www.sibfest.ro/fits-online, sâmbătă, 24 octombrie 2020, de la ora 18.00, iar înregistrarea va fi disponibilă pe site timp de 36 de ore, până luni, 26 octombrie 2020, ora 18.00.

Krzysztof Warlikowski revine la opera lui Hanoch Levin după 12 ani de la premiera spectacolului Krum, care a fost o mare descoperire în materie de abordare scenică a operei acestui autor, dar și un succes imens în cariera lui Warlikowski. De această dată regizorul polonez optează pentru textul Cei ce-și fac bagajele. Timpul care a trecut de la prima punere în scenă a textului lui Levin a marcat istoria Poloniei și Europa cu multe viraje dramatice. Cu ceva timp în urmă, Krum s-a întors în țara sa natală după o expediție nereușită în străinătate, plin de speranță pentru o viață împlinită. Însă acum, toată lumea împachetează bagaje spre o viață mai bună sau moare. Această mare migrație mondială a popoarelor din textul lui Levin își găsește latura locală, reflectând totodată toate anxietățile și schimbările care au loc la scară macro. Direcția spre care se îndreaptă personajele lui Levin este necunoscută, dar, fără îndoială, toată lumea încearcă să plece cât mai departe de „aici” și totuși nimeni nu vrea să plece de acasă. Când revine la autorii săi preferați, Warlikowski nu se mulțumește niciodată cu variante standard de abordare. Se pregătește o răzvrătire, o luptă a maturității împotriva încercării de însușire a teritoriului de libertate și împotriva închisorii în regimuri pașnice în schimbul supunerii. Viața nu aduce pace chiar și fără politică, cu atât mai puțin când vremurile sunt tulbure! Textul lui Levin, care este un punct de plecare pe care se construiește spectacolul, oferă o minunată galerie de personaje care va fi adusă la viață prin prezența scenică a companiei Nowy Teatr a lui Krzysztof Warlikowski din Varșovia. Subtitlul piesei – Comedie cu opt înmormântări – sună ca un subtitlu al unei piese muzicale care sugerează nevoia de a utiliza o „orchestră” excelentă formată din actori profesioniști, precum cei cu care Warlikowski lucrează de ani de zile. Deci, plecăm! Nu va fi ușor, dar nu vor exista compromisuri. Este timpul să plecăm! Să plecăm chiar acum!

Plecăm, după piesa Cei ce-și fac bagajele de Hanoch Levin

Regia: Krzysztof Warlikowski. Traducere în poloneză: Jacek Poniedziałek. Adaptare: Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczyński. Scenografie și costume: Małgorzata Szczęśniak. Muzică: Paweł Mykietyn. Lumini: Felice Ross. Mișcare: Claude Bardouil. Animații și videoclip: Kamil Polak. Dramaturgie: Piotr Gruszczyński. Asistent dramaturgie: Adam Radecki. Machiaj și peruci: Monika Kaleta. Distribuție: Agata Buzek, Andrzej Chyra / Maciej Stuhr, Magdalena Cielecka, Ewa Dałkowska, Bartosz Gelner, Maciej Gąsiu Gośniowski, Małgorzata Hajewska-Krzysztofik, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Wojciech Kalarus, Marek Kalita, Dorota Kolak, Rafał Maćkowiak / Bartosz Bielenia, Zygmunt Malanowicz, Monika Niemczyk, Maja Ostaszewska, Jaśmina Polak, Piotr Polak, Jacek Poniedziałek, Magdalena Popławska. Director de scenă: Łukasz Jóźków. Asistenți regie: Katarzyna Łuszczyk, Adam Kasjaniuk. Director de producție: Hubert Prekurat. Manager tehnic: Paweł Kamionka. Responsabil de construcția decorului: Paweł Paciorek. Sunet: Mirosław Burkot. Lumina: Dariusz Adamski. Video: Antoni Mantorski. Machiaj: Joanna Chudyk, Monika Kaleta. Recuzită: Tomasz Laskowski. Garderoba: Ewa Sokołowska, Elżbieta Fornalska. Scenă: Tomasz Laskowski, Kacper Maszkiewicz. Traducere în engleză: Artur Zapałowski. Subtitrări: Zofia Szymanowska.

Producție: Nowy Teatr, Varșovia, coproducție: Théâtre National de Chaillot, Paris; La Comédie de Clermont-Ferrand; Théâtre de Liège, Festivalul Elen, Atena; Bonlieu Scène national Annecy; CULTURESCAPES Elveția, Basel Finanțat din fondurile Programului multianual INDEPENDENT 2017-2021, ca parte a programului de subvenții „Cultural bridges” al Institutului Adam Mickiewicz. Data premierei: 14 iunie 2018.

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.