Știri: Poveşti din comunitatea Ada-Kaleh (13 aprilie 2019, Istanbul)

444
Ada-Kaleh
Ada-Kaleh

O întâlnire culturală dedicată comunității foștilor locuitori ai insulei Ada-Kaleh va fi organizată, conform tradiţiei, sâmbătă, 13 aprilie 2019, la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul. 

Evenimentul va avea loc de la ora 13.30 și va aduce în prim-plan și un film documentar relevant”Adakale Sözlerim Çoktur/Povestiri din Ada-Kaleh. După vizionare, va urma o sesiune Q&A, în prezența regizorului İsmet Arasan.

Producția ”Adakale Sözlerim Çoktur/ Povestiri din Ada-Kaleh a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 45-a ediţie a Festivalului de film ”Portocala de Aur”, de la Antalya, din anul 2008.

Succesul remarcabil al filmului se datorează nu numai talentului regizorului, dar şi sentimentului de puternică nostalgie după ”paradisul pierdut”, pe care-l trezeşte evocarea fermecătoarei insule aflată acum sub ape: un cadru natural de excepţie, un trai tihnit, scutit de stress şi poluare, şi, cu deosebire, relaţii interumane – interetnice şi interconfesionale – calde şi deschise, pline de înţelegere reciprocă.

İsmet Arasan este cineast, scriitor şi producător independent. İsmet Arasan s-a născut în anul 1959, la Çatalcaşi este absolvent al Universității de Arte Frumoase Mimar Sinan, Facultatea de Cinema și Televiziune (1985). İsmet Arasan a lucrat ca regizor secundar sub îndrumarea unor nume de rezonanță, precum Halit Refiğ, Okan Uysaler și Suha Arin și s-a specializat în filmul documentar. Este apreciat pentru realizările sale culturale având subiecte mai puțin cunoscute și care au în prim plan oamenii.

Filmele sale au fost premiate şi difuzate la numeroase festivaluri şi posturi de televiziune din țară şi din străinătate. Numele filmului ”Povestiri din Adakale” are la bază o relatare din popor (nota traducătorului: o interpretare aproximativă pentru numele inițial al filmulul este ”Dețin multe cuvinte specifice limbii Adakale, limba pe care doar vorbitorii ei o înțeleg). Cu o durată de 54 de minute, filmul vine cu o istorie a altor timpuri. În urmă cu aproximativ 50 de ani, insula Ada-kaleh era îngropată în apele unui baraj construit pe Dunăre. Acest film este, de fapt, o poveste despre Dunăre, un omagiu adus ca să aline durerea pierderii tărâmului natal. İsmet Arasan semnează, în 2008, regia, producția şi scenariul. Muzica originală îi aparține lui Ersen Kutluk, iar narator este Murat Nişancalı. Realizarea acestei producții a avut parte de susținere din partea mai multor instituții: Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia, Institutul Național de Istorie și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci.

ICR Istanbul întreține o strânsă relație cu membrii comunității Ada-Kaleh din Republica Turcia și, în special, din Istanbul. Aceștia sunt prezenți constant la evenimentele organizate de reprezentanță. De altfel, Institutul de la Istanbul a fost mereu un spațiu deschis memoriei insulei și amintirilor insularilor, încercând să conserve și să promoveze, prin toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție, o mare parte din moștenirea culturală a fostei insule de pe Dunăre.

Proiectul urmărește să mențină vie, atât în istorie, cât și în memoria afectivă și colectivă a insularilor, emoționanta imagine a insulei dispărute, a locuitorilor ei, a tradițiilor și obiceiurilor comunității, a condițiilor geografice și socio-economice care au impus dezvoltarea unor meșteșuguri specifice lumii orientale.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.