Știri: Premieră la Teatrul Evreiesc de Stat din București: „Cartea lui Ruth” de Mario Diament (11, 12 martie 2022)

47
teatru

Vineri, 11 martie și sâmbătă, 12 martie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat din Buurești va acea loc premiera spectacolului „Cartea lui Ruth” de Mario Diament. Regia artistică, costumele și ilustrația muzicală: Eugen Gyemant. Decorul și video designul: Dan Ionescu.

Dramaturgul și jurnalistul evreu argentinian Mario Diament s-a născut în 1942 la Buenos Aires, Argentina. A scris scenarii pentru film și televiziune, cărți de ficțiune și eseuri și a fost, de asemenea, ziarist, reporter, editor, corespondent străin, redactor, director al publicațiilor din Miami, Madrid, New York, Geneva, Tel Aviv și Cairo. În prezent, predă jurnalism la Florida International University și scrie o rubrică săptămânală pentru cotidianul „La Nación” din Buenos Aires.

Mario Diament este autorul mai multor piese de teatru premiate și prezentate cu succes atât în Argentina, cât și în țări din America Latină, SUA și Europa. Tango Perdido (Tango final) a fost nominalizată pentru cea mai bună piesă argentiniană, distinsă cu premiul municipal „Gregorio de la Ferrere” și regizată de Joseph Adler la Hollywood Boulevard Theatre (1994).

El Libro de Ruth (Cartea lui Ruth) a fost scrisă și montată în premieră la Teatrul Regina din Buenos Aires (2000). În SUA a obținut Premiul Streisand la Jewish Plays Festival, San Diego, California.

Piesa se concentrează pe povestea emigrantei evreice Ruth, suferindă de Alzheimer – personaj inspirat de mama autorului –, care a emigrat în Argentina cu doar câțiva ani înainte ca întreaga sa familie să piară din cauza Holocaustului. Ruth se simte vinovată că nu a împărtășit soarta celor dragi.

Sfâșiată între amintirea țării sale natale (Polonia) și noua țară în care vine în căutarea unui viitor mai bun, Ruth se află între două lumi, prinse într-un conflict veșnic între trecut și prezent, amintire și uitare.

„Piesa a fost scrisă inițial în spaniolă, dar vocile care mi-au venit în minte vorbeau idiș. Acesta este motivul pentru care sunt atât de recunoscător Maiei Morgenstern și Teatrului Evreiesc de Stat pentru că au readus pe scenă Cartea lui Ruth, această stranie și minunată limbă a mamei – mameloschen.” – Mario Diament.

Distribuția: Ruth: Katia Pascariu; Femeia: Natalie Ester; Tânăra: Viorica Predica; Fetița: Cabiria Morgenstern; Mama: Mirela Nicolau; Golde: Arabela Neazi; Rozalia: Cristina Cîrcei; Bărbatul: Mircea Dragoman; Polițistul, Vânzătorul de înghețată, Motke Pipkin: Nicolae Botezatu; Tânărul (Boris): Marius Călugărița; Boris: Mihai Ciucă; Max: Darius Daradici; Marek: Andrei Miercure; Ringmaster: George Remeș; Medicul: Nicolae Călugărița.

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.